• LSV: UTVRDITI DAN GRADA ZRENJANINA

    Odbornik Aleksandar Marton predlaže i konkretan datum

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    ZRENJANIN – Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine ponavlja predlog da dan grada Zrenjanina bude 6. jun, kao znak sećanja na dan kada je 1769. godine Bečkerek, kako se tada zvao, poveljom carice Marije Terezije stekao status trgovišta – istakao je na konferenciji za novinare Aleksandar Marton, odbornik LSV u Skupštini grada.

    Aleksandar Marton
    Aleksandar Marton

    – Malo je datuma u istoriji Zrenjanina koji imaju tako veliku važnost kao 6. jun 1769. godine. Nažalost, istorija našeg grada se često potiskuje i važni datumi se zaboravljaju – izjavio je Marton, dodajući da Liga socijaldemokrata Vojvodine želi da podseti na važnost ovog datuma.

    Po rečima Martona, Bečkerek je prvih dana juna 1769. godine, carskom poveljom carice Austrije Marije Terezije, dobio status trgovišta, a njegovi građani su postali slobodni. Poveljom je formiran gradski Senat i na taj način su udareni temelji parlamentarizma u Bečkereku. Sem Senata, grad je dobio pravo na formiranje Suda i brojne olakšice u oblasti trgovine.

    – Ta sloboda je našem gradu donela prvu bolnicu 1769. godine, prvu apoteku 1772. godine, prve velike fabrike, razvoj kulturnog života, a samo 10 godina posle povelje grad je još više napredovao i postao je sedište jedne od austrijskih Županija, Torontalske – kazao je Marton.

    Marton smatra da je u sadašnjim vremenima korisno podsetiti se dana uspeha Zrenjanina i ponavlja da je inicijativa LSV da ovaj datum postane dan grada.

    – U godinama sveopšteg pada nivoa razvoja Zrenjanina potrebno je podsetiti se slavnih dana druge polovine 18. veka. Zrenjaninu su potrebne pozitivne promene. Potrebno je postići konsenzus po svim važnim pitanjima i boriti se za grad. Stajanje u mestu preti da naš slavni grad učini palankom – zaključio je Marton.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Politika

    Ana Brnabić: Lokalni izbori biće održani 2. juna

    Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić kazala je da je prihvaćen zahtev opozicije grupisane oko koalicija Srbija protiv nasilja i NADA i doneta odluka da svi lokalni izbori planirani u julu i […]