Politika

LSV tvrdi da ima bolji predlog mera za sprečavanje spaljivanja oranica

ligaši lsv

Timovi za sprečavanje spaljivanja strnjike, koje su formirali ministarstva unutrašnjih poslova, i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, mogu na kratkoročnom planu doneti rezultate, navode u Ligi socijaldemokrata Vojvodine, dodajući da je ono što predlaže ova stranka sistemsko i sveobuhvatno rešenje ovog problema, koje nije samo marketinški potez i rešava problem na duže staze.

 

Liga socijaldemokrata Vojvodine pripremila je predlog nadležnim institucijama na osnovu podataka koje poseduje.

 

„Odluka poljoprivrednog proizvođača za meru spaljivanja, i pored saznanja o tome da na taj način oštećuje sopstvene oranice i humusni sloj,  proističe iz više razloga. Jedan od razloga je taj što većina poljoprivrednih proizvođača nema adekvatnu mehanizaciju kojom može da pripremi zemljište tanjiranjem ili zaoravanjem, prevelika investicija im je da plate da im se to uradi uslužno, a pored toga ovakav način obrade bez spaljivanja iziskuje i izuzetno veliku potrošnju goriva koja se kreće i do 20 litara po katastarskom jutru. Zbog niske cene poljoprivrednih proizvoda, nelojalne konkurencija i uvozničkog lobija ovakvo ulaganje poljoprivrednici smatraju skoro nemogućim“, navodi se u saopštenju ligaša.

 

Poljoprivrednici znaju da Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spaljivanje ostataka strnih useva i biljnih ostataka, a nepoštovanje povlači visoke novčane kazne (za pravno lice od 300.000 do 1.000.000 dinara, za odgovorno lice u pravnom licu i za fizičko lice od 10.000 do 50.000 dinara).

 

Kako bi se izbegla stalna opasnost, koju požari prouzrokovani paljenjem poljoprivrednih površina sa sobom nose, LSV predlaže da se pre svega smanji cena goriva i vrati subvencionisano gorivo namenjeno poljoprivrednim proizvođačima. Na taj način bi se moglo uticati da se više njih odluči za zakonitu metodu kojom se zemljište ne spaljuje.

 

„Poboljšanje odnosa države prema poljoprivrednim proizvođačima i proizvodnji kao i stavaranje zdravije klime u toj oblasti je takođe od vitalnog značaja. Neophodno je obezbediti kvalitetniji rad poljočuvarskih službi, koje treba dodatno osposobiti, edukovati i uložiti u njih sredstva kako bi se proširile tako, da preuzmu adekvatnu, stalnu brigu i nadzor pored ostalog i nad ovom oblašću“, predlažu u LSV.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM