• LSV: NE DOZVOLIMO DA ZRENJANIN NESTANE!

    ZRENJANIN – Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštila je da su poslednji demografski podaci koji se tiču Zrenjanina izuzetno sumorni i da jasno ukazuju na trend drastičnog smanjenja broja stanovnika.     – Zrenjaninska sela prepuna su praznih kuća, a sve su indicije da će se slična pojava beležiti i u samom gradu. Po podacima Instituta za […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    LSV: NE DOZVOLIMO DA ZRENJANIN NESTANE!

    ZRENJANIN – Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštila je da su poslednji demografski podaci koji se tiču Zrenjanina izuzetno sumorni i da jasno ukazuju na trend drastičnog smanjenja broja stanovnika.

     

    aleksandar-marton
    Aleksandar Marton

     

    – Zrenjaninska sela prepuna su praznih kuća, a sve su indicije da će se slična pojava beležiti i u samom gradu. Po podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, u srednjem Banatu je za samo pet godina čak 9.000 stanovnika manje. Dakle, naš region je izgubio broj stanovnika koji odgovara broju nastanjenih građana na prostoru od Čente, preko Perleza i Belog Blata do Stajićeva – upozorava Aleksandar Marton, odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina.

     

    Po njegovim rečima, još sumorniji su podaci u odnosu na 1981. godinu – Zrenjanin je za 35 godina izgubio 20.000 građana.

     

    – Demografski sunovrat se ispoljava u smanjenju privrednih aktivnosti. Zrenjanin je nekada imao preko 50.000 zaposlenih radnika, a danas svega 29.000. Veliki industrijski kompleksi su prazni i zarasli u korov – podseća Marton, i naglašava da samo ozbiljan pristup problemu može sprečiti demografski sunovrat našeg grada.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 4

    1. Za ovo je jedini krivac bolesni beogradski centralizam. Još mnogo gradova u Srbiji je u sličnoj situaciji kao i Zrenjanin. Kada se zaustavi svakodnevna pljačka /nafta/, grad će se preporoditi kao što je bio sedamdesetih i osamdesetih godina kada je imao velike koristi od Naftagas-a i kada je novac ostajao u gradu na dobrobit njegovih žitelja. Po tom pitanju sadašnji vlastodršci ništa ne rade, već vode svoje i partijske interese. Gospodine Marton, to je razlog zašto je danas tako. Dok se to ne promeni, sledi i dalja propast i siromašenje grada!

    2. Prvo beogradizacija, a sada novosadizacija i za par godina Zrenjanin neće postojati ni na topografskoj karti.
      Doduše novosadizacija traje od momenta kada je Zrenjaninu otet Naftagas.
      Zrenjanin treba da vode ljudi lokal patriote, a ne oni koji su svih ovih godina tu poziciju koristili kako bi se domogli stanova i položaja u Beogradu ili Novom Sadu za sebe i svoje bližnje, a do Zrenjanina im je stalo kao do lanjskog snega.

    3. @ Nikola & @ Marton
      Spominjete „grad“, pa „grad“… i „naftu“…
      Ako pišete „grad“, malim slovom, to se odnosi, SAMO, na „naseljeno mesto“ Zrenjanin, kako piše u Statutu Grada Zrenjanina!!!
      Šta je sa 40% Grada, koja žive u selima, oko grada!?
      Dokle ćete ih smatrati „manje važnim“-stanovnicima II reda!!!???
      Što se tiče „rudnog blaga“-nafte, tzv. „NAFTNA RENTA“, je nekada, na pr. dok je Elemir bio OPŠTINA, do 1961. tada, 2% od prihoda sa NAFTNOG POLJA ELEMIR, je pripadalo elemircima, i ispred ambulante stajala ambulantna kola, rentgen, laboratoriju…, pa kada nas je Zrenjanin INTEGRISAO, sve je polako prešlo u Zrenjanin…
      A, kako „nas češete“, već 12/13 dana, NE RADI TZV. „EKO ČESMA“, sa jednom česmom, od 3 i bez senzora, „na taster“, koji je visio, posle rada „drvodeljaca“, iz grada!!!
      Blago nama u ZRENJANINIZACIJI!!!
      TREBA PONOVO DA SVI BUDU OPŠTINE, JER ĆE TAKO ,MOGO BOLJE BRINUTI O SVOJIM RESURSIMA I SAMIM TIM, BOLJE NAPREDOVATI!!!
      ALI, I TU SE POJAVLJUJU „UDAVAČE“, KOJE NAPREDUJU, NARAVNO, BEZ KVALITETA, NAJČEŠĆE!!!
      Pozdrav iz Elemira!

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Politika