Politika YTOP

LSV: NE DOZVOLIMO DA ZRENJANIN NESTANE!

aleksandar marton
Aleksandar Marton

ZRENJANIN – Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštila je da su poslednji demografski podaci koji se tiču Zrenjanina izuzetno sumorni i da jasno ukazuju na trend drastičnog smanjenja broja stanovnika.

 

aleksandar-marton
Aleksandar Marton

 

– Zrenjaninska sela prepuna su praznih kuća, a sve su indicije da će se slična pojava beležiti i u samom gradu. Po podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, u srednjem Banatu je za samo pet godina čak 9.000 stanovnika manje. Dakle, naš region je izgubio broj stanovnika koji odgovara broju nastanjenih građana na prostoru od Čente, preko Perleza i Belog Blata do Stajićeva – upozorava Aleksandar Marton, odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina.

 

Po njegovim rečima, još sumorniji su podaci u odnosu na 1981. godinu – Zrenjanin je za 35 godina izgubio 20.000 građana.

 

– Demografski sunovrat se ispoljava u smanjenju privrednih aktivnosti. Zrenjanin je nekada imao preko 50.000 zaposlenih radnika, a danas svega 29.000. Veliki industrijski kompleksi su prazni i zarasli u korov – podseća Marton, i naglašava da samo ozbiljan pristup problemu može sprečiti demografski sunovrat našeg grada.

Podeli članak

4 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

 • Za ovo je jedini krivac bolesni beogradski centralizam. Još mnogo gradova u Srbiji je u sličnoj situaciji kao i Zrenjanin. Kada se zaustavi svakodnevna pljačka /nafta/, grad će se preporoditi kao što je bio sedamdesetih i osamdesetih godina kada je imao velike koristi od Naftagas-a i kada je novac ostajao u gradu na dobrobit njegovih žitelja. Po tom pitanju sadašnji vlastodršci ništa ne rade, već vode svoje i partijske interese. Gospodine Marton, to je razlog zašto je danas tako. Dok se to ne promeni, sledi i dalja propast i siromašenje grada!

 • Prvo beogradizacija, a sada novosadizacija i za par godina Zrenjanin neće postojati ni na topografskoj karti.
  Doduše novosadizacija traje od momenta kada je Zrenjaninu otet Naftagas.
  Zrenjanin treba da vode ljudi lokal patriote, a ne oni koji su svih ovih godina tu poziciju koristili kako bi se domogli stanova i položaja u Beogradu ili Novom Sadu za sebe i svoje bližnje, a do Zrenjanina im je stalo kao do lanjskog snega.

 • @ Nikola & @ Marton
  Spominjete “grad”, pa “grad”… i “naftu”…
  Ako pišete “grad”, malim slovom, to se odnosi, SAMO, na “naseljeno mesto” Zrenjanin, kako piše u Statutu Grada Zrenjanina!!!
  Šta je sa 40% Grada, koja žive u selima, oko grada!?
  Dokle ćete ih smatrati “manje važnim”-stanovnicima II reda!!!???
  Što se tiče “rudnog blaga”-nafte, tzv. “NAFTNA RENTA”, je nekada, na pr. dok je Elemir bio OPŠTINA, do 1961. tada, 2% od prihoda sa NAFTNOG POLJA ELEMIR, je pripadalo elemircima, i ispred ambulante stajala ambulantna kola, rentgen, laboratoriju…, pa kada nas je Zrenjanin INTEGRISAO, sve je polako prešlo u Zrenjanin…
  A, kako “nas češete”, već 12/13 dana, NE RADI TZV. “EKO ČESMA”, sa jednom česmom, od 3 i bez senzora, “na taster”, koji je visio, posle rada “drvodeljaca”, iz grada!!!
  Blago nama u ZRENJANINIZACIJI!!!
  TREBA PONOVO DA SVI BUDU OPŠTINE, JER ĆE TAKO ,MOGO BOLJE BRINUTI O SVOJIM RESURSIMA I SAMIM TIM, BOLJE NAPREDOVATI!!!
  ALI, I TU SE POJAVLJUJU “UDAVAČE”, KOJE NAPREDUJU, NARAVNO, BEZ KVALITETA, NAJČEŠĆE!!!
  Pozdrav iz Elemira!

sinovoz
FAM