Politika

LSV: Decenije centralizacije dovele su do katastrofalnog stanja

Aleksandar Marton
Aleksandar Marton

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da su krajnje neozbiljne tvrdnje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da će nedavno usvojene izmene Zakona o lokalnoj samoupravi doprineti boljem stanju u gradovima i opštinama. Nažalost, stanje je potpuno suprotno, tvrde ligaši.

 

– Decenije centralizacije dovele su do katastrofalnog stanja u sitemu lokalnih vlasti. Gradovi i opštine učestvuju sa svega 9 odsto u ukupnim javnim finasijama Srbije, a na zapadu Evrope procenat učešća dostiže i 48 odsto. Posrtanje lokalnih samouprava jasno se može videti i na primeru Zrenjanina. Nekadašnji privredni gigant danas je  grad sa malim brojem zaposlenih i bez ikakvih investicionih aktivnosti – ocenio je Aleksandar Marton, odbornik LSV u Skupšttini grada Zrenjanina.

 

Kako je naveo, u Zrenjaninu je 1987. godine bilo zaposleno 50.000 radnika, a danas samo 30.000, dok su prosečne plate pre 30 godina bile 50 odsto više od republičkog proseka, a danas su 5 odsto niže.

 

– Sve ovo su posledice centralizacije i procesa beogradizacije. Šminkanje stanja koje su nudi iz Vlade Republike Srbije je nedovoljno za bilo kakvo poboljšanje stanja. Umesto što se bave marketingom, vlasti moraju početi da poštuju Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi Saveta Evrope, koju je naša zemlja ratifikovala 2007. godine i tako se obavezala na njeno poštovanje. Potrebno je menjati sistem. Srbiji treba novi Ustav, koji bi garantovao lokalnu samoupravu. Nastavi li se sadašnja praksa, male opštine će nestati, a one veće će postati poluprazne sredine – upozorava Marton.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM