• Liga kritikuje samočitače

    „Vodovod“ kritikuje LSV

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    ZRENJANIN – Zrenjaninski ligaši tražili su danas od gradonačelnika da smeni kompletno rukovodstvo JKP „Vodovod i kanalizacija“. Oni su kao razlog za svoj zahtev naveli da su predstavnici tog preduzeća priznali u medijima da su nesposobni i da prave štetu od sto miliona dinara na godišnjem nivou.

    Predsednik Omladine zrenjaninske Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Bogdanov istakao je na konferenciji za novinare da je menadžment „Vodovoda“ izjavio da nisu sposobni da utvrde koliko vode troše građani, pa su predložili da umesto njih taj posao urade sami Zrenjaninci.

    Bogdanov je podsetio na navode medija da „Vodovod“ ne uspeva da svoja 84 radnika, angažovana na naplati i režiji, učini efikasnijim, te da je zato odlučeno da se osloni na građane.

    Tako će, dodao je, građani moći sami da očitavaju vodomere, ali samo ako nemaju dugovanja, a jednom godišnje će „Vodovod“ da kontroliše njihov rad. Bogdanov je naveo i da, ako bude sve u redu, samočitači imaju popust od deset odsto na cenu vode.

    On je naveo da, pritom, i sam menadžment „Vodovoda“ priznaje godišnji gubitak od sto miliona dinara, ili četvrtinu celokupne godišnje proizvodnje.

    – Da li je normalno da javno preduzeće prizna da je nesposobno da radi svoj posao, da taj posao prenosi na korisnike i plaća ih iz sopstvenih prihoda u vidu popusta, a da pritom stotine radnika „Vodovoda“ na čelu sa naprednim menadžmentom i dalje primaju iste plate za svoj nerad i nesposobnost? Ako samoočitavanje vodomera mogu da obavljaju isključivo dosadašnje redovne platiše, po kojoj logici menadžment „Vodovoda“ misli da će oni koji do sada nisu plaćali vodu početi odjednom da je plaćaju – upitao je Bogdanov.

    Gajin: Samočitači postoje od 2006. godine

    Portparol zrenjaninskog „Vodovoda i kanalizacija“ Siniša Gajin poručio je da „kad želite da se bavite politikom, nije dovoljno da ste mladi, drski i da ste pročitali jedan članak u novinama“.

    – Trebalo bi da posedujete istinite i tačne podatke, da znate aktuelna dešavanja, ali isto tako i da znate dešavanja iz prošlosti. Tačne podatke su mogli dobiti od naše Službe informisanja, oni nisu i neće biti tajna, i dostupni su svima. A mogli su i od svojih odbornika iz skupštinskog materijala, ali onda bi oni bili potpuno drugačiji od objavljenih – replicirao je Gajin.

    Portparol zrenjaninskog „Vodovoda“ je objasnio da to JKP samočitače vodomera ne uvodi sada, već da oni postoje od 2006. godine, a da trenutno postoji oko 1.500 samočitača u gradu i još oko hiljadu u naseljenim mestima. Oni, prema njegovim rečima, čine oko pet odsto od ukupnog broja korisnika.

    Gajin je dodao i da u „Vodovodu“ ne tvrde da njihova Služba očitavanja bez greške obavlja taj posao, ali i da samočitači ne postoje da bi se povećala efikasnost čitača, niti je očajnički pokušaj da se popravi finansijski položaj preduzeća.

    – Opcija samočitača je na dobrovoljnoj bazi, neka vrsta nagrade za naše korisnike koji redovno izvršavaju svoje obaveze i stimulacija za ostale korisnike da postanu takvi i dođu u situaciju da ostvare mogućnost da, ukoliko to žele, potpišu ugovor za samočitače. Koliko su samočitači ažurni govori i podatak da procenat naplate kod samočitača iznosi 100 odsto – napomenuo je portparol.

    Kako je rekao, Služba očitavanja vodomera ima 12 ljudi, a ne 84, kako je objavljeno.

    Gajin je ocenio da je iznenađujuće da neko ne zna da naplatu isporučene vode ne obavlja „Vodovod“, već Direkcija za izgradnju i uređenje grada, putem Sistema objedinjene naplate.

    – Pogotovo je neverovatno da neko iz Lige to ne zna, jer je direktor Direkcije 2007. godine, kada je počela naplata putem SON-a, bio iz redova ove stranke. Ili je ta činjenica namerno prećutana – dodao je Gajin.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Politika

    Ana Brnabić: Lokalni izbori biće održani 2. juna

    Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić kazala je da je prihvaćen zahtev opozicije grupisane oko koalicija Srbija protiv nasilja i NADA i doneta odluka da svi lokalni izbori planirani u julu i […]