Politika

Kako političari koriste društvene mreže?

ZRENJANIN – Zrenjaninski političari složili su se da su društvene mreže postale uticajno sredstvo za političku komunikaciju. Funkcioner Srpske napredne stranke Darko Bađok poručio je da će predstojeći izbori biti obeleženi aktivnostima na društvenim mrežama više nego ikad do sada. Čelnik zrenjaninskih demokrata Goran Kaurić istakao je da se njihov značaj ogleda u tome što, zbog medijske cenzure, postaju skoro jedino sredstvo komunikacije za opozicione partije. Funkcioner Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton ocenio je da prednjače „botovi“ SNS i DS.

drustvene_mreze
Poslanik SNS u Skupštini Vojvodine Darko Bađok ocenio je da uticaj društvenih mreža zavisi od korisnika, odnosno njihove svesti, pravilno usmerene komunikacije i, kako je naveo, u velikoj meri pismenosti.

„Društvene mreže koristim pre svega zbog brze i efikasne komunikacije. Koristim Fejsbuk i Tviter, za sada preferiram Fejsbuk. U najvećem broju slučajeva objave su mi ilustrovane fotografijama. Moja iskustva su da je ovo najučinkovitiji vid plasiranja određenog statusa, zapažanja, informacije, poruke i slično“, rekao je Bađok za portal Zrenjaninski.

On je dodao da je svestan da se njegove objave prate, te da se u to više puta uverio.

„Posebno interesantna priča je u vezi sa Bojanom Pajtićem. Kao poslanik u Skupštini Vojvodine, u skupštinskoj klupi zauzimam mesto u drugom redu ispred govornice i kao vizuelista u više navrata primetio sam da predsednik Demokratske stranke ima crvenu kravatu koja je redovno izgužvana ili je na neki način oštećena. Iskreno rečeno to mi je zasmetalo jer je u pitanju javna ličnost koja reprezentuje Vladu ovog parlamenta. Načinio sam fotografiju i uz prigodan komentar objavio je na svom profilu. Objava je izazvala veći broj reakcija i komentara naravno različite sadržine, a posledica svega je da tu kravatu na njemu više nikada nisam mogao da vidim“, istakao je vojvođanski poslanik SNS.

Bađok je objasnio da ima i privatni i poslovni nalog. „U skladu sa obavezama trudim se da na poruke odgovaram pravovremeno što često nije lako izvesti. Pisana reč za mene ima posebnu težinu tako da ne postoji razumna i dobronamerna osoba kojoj nisam odgovorio na poruku“, dodao je on.

darko_badjokLjudske sudbine, objasnio je, su različite i to je posebno vidljivo kada je u pitanju tema koju sagovornik nameće. „Dužnost mi je i kao poslanika da sa građanima komuniciram i na ovaj način. Više puta bio sam veoma zadovoljan kada sam uspeo da nekome pomognem, ali ima situacija i tema koje me ostavljaju bez daha, tako da se na primer poslednjih mesec dana sa kolegama iz Gradskog odbora SNS u Zrenjaninu borim da osmočlanoj porodici ponovo bude uključena struja“, ukazao je Bađok.

On je poručio da su dragocena zapažanja koja mu stižu u vidu poruka. „Ima tu i kritika i zamerki, pohvala i odličnih zapažanja. Naravno ima i šaljivih momenata, a posebne su poruke koje me nagnaju na duboke misli. Nisam pristalica provođenja tolikog vremena za računarom, ali moram da priznam da sa ovako velikim brojem ljudi ne bi nikada uspeo da komuniciram da je nije društvenih mreža“, naveo je poslanik SNS u Skupštini Vojvodine.

Predstojeći izbori, ocenio je, će svakako biti obeleženi aktivnostima na društvenim mrežama, više nego ikada do sad.

„Srpska napredna stranka isključivo kreira pozitivne kampanje i nismo zainteresovani da na niske udarce odgovaramo na isti način. Način na koji je šef Izbornog štaba SNS u Zrenjaninu vodio kampanju za izbor pokrajinskog poslanika 2013. godine je primer za udžbenike. Tada sam kao kandidat ubedljivo pobedio jer smo između ostalog, sve vreme bili na terenu sa građanima, a društvene mreže smo zatrpavali ogromnom količinom video i fotomaterijala i naravno brojnim informacijama“, objasnio je on.

Na pitanje da li su društvene mreže pozitivno ili negativno uticale na političku  kulturu, Bađok je ocenio da je taj uticaj pozitivan. „Znate, ako se neko pokaže u negativnom svetlu birači to kažnjavaju. Na ovaj način su javne ličnosti pod većom lupom javnosti i od njihove sposobnosti da se sa time nose i adekvatno komuniciraju između ostalog zavisi i podrška koju će zavredeti ili je neće zavredeti“, ukazao je.

Prema njegovim rečima, dobrodošla je konstruktivna kritika. „Smatram da se današnja opozicija u našem gradu veoma slabo snalazi, previše bavi sobom, zamenom teza i izmišljotinama“, dodao je Bađok.

On je ocenio i da su takozvani „botovi“ plod imaginacije onoga što je recidiv nekadašnje DS.

Kaurić: Društvene mreže značajne zbog medijske blokade

Predsednik zrenjaninske Demokratske stranke (DS) i odbornik te stranke u lokalnoj skupštini Goran Kaurić složio se da društvene mreže imaju sve veći uticaj na javno mnjenje.

goran_kauric 1On je u izjavi za naš portal ukazao da se njihov značaj ogleda i u tome što je, kako je poručio, na delu opšta cenzura.

„Opozicione partije gotovo da više i nemaju nikakvog prostora u medijima“, dodao je Kaurić.

On je objasnio da su, zbog toga, društvene mreže postale najvažniji način komuniciranja političara DS sa građanima.

„Koristim Fejsbuk i na svom ličnom profilu pišem i svoje političke stavove“, objasnio je funkcioner demokrata.

Prema njegovim rečima, značaj društvenih mreža, ipak, nije presudan.

„Moje mišljenje je da bi sve javne ličnosti trebalo da ih koriste“, poručio je on.

Na pitanje da li su društvene mreže pozitivno ili negativno uticale na nivo političke komunikacije i kulture, Kaurić je dodao da je on dvojak.

„Mislim da je i pozitivan i negativan. Negativan zbog sve češće njihove zloupotrebe i otvaranja lažnih profila“, istakao je predsednik zrenjaninskih demokrata i odbornik te stranke u Skupštini Zrenjanina.

Kaurić je dodao i da će uticaj društvenih mreža rasti, zbog sve veće blokade medija.

Marton: Dominiraju botovi SNS i DS

Smatram da su društvene mreže veoma važne u radu svakog političara, ocenio je odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Skupštini Zrenjanina i poslanik te stranke u vojvođanskoj skupštini.

Marton je u izjavi za portal Zrenjaninski ocenio da je kontakt sa građanima izuzetno bitan, te da je potrebna svakodnevna komunikacija. „Komunikacija preko društvenih mreža je izuzetno laka i brza i to je velika prednost“, dodao je on.

Ovaj političar već nekoliko godina koristi i Fejsbuk i Tviter.

„Društvene mreže su u zemljama koje su bogatije već godinama, možda i od presudnog značaja za dobre izborne rezultete. U SAD one potpuno dominiraju nad drugim sredstvima komunikacija. Kod nas je procenat korisnika u porastu i iz izbornog ciklusa u ciklus će predstavljati sve važniji izvor informacija. Moguće je da će na predstojećim lokalnim izborima družtvene mreže odigrati veoma važnu ulogu“, objasnio je Marton.

On je ocenio da društvene mreže utiču pozitivno na jačanje političke komunikacije. „Nažalost, kao i u svim oblastima našeg društva i na društvenim mrežama ima anomalija, koje loše utiču na političku svakodnevnicu i snižavaju nivo političke kulture. Protiv tih pojava se fećina korisnika društvenih mreža mora izboriti“, poručio je Marton i dodao je važan kulturni dijalog, te da on mora imati prioritet.

aleksandar_martonOn je istakao da voli da komunicira sa građanima i da im nudi mogućnost predlaganja odborničkog pitanja, koje on u njihovo ime postavlja u zrenjaninskoj Skupštini. „Imao sam nekoliko takvih iskustava. Naravno, pošto su mi profili otvoreni, dobijam česta pitanja i pokušavam na njih da odgovorim. Smatram da mi ta komunikacija dosta pomaže u radu. I ovom prilikom pozivam građane da mi sugerišu gradske probleme, ali i predloge rešavanja tih problema“, poručio je on.

Građani, istakao je, često mogu biti kvalitetni politički savetnici. „To je velika prednost ovakvog vida komunikacija“, naveo je Marton.

Prema njegovim rečima, loša strana na društvenim mrežama su takozvani „botovi“, odnosno lažni profili. „Ima ih svuda u svetu i nije kod nas to izmišljeno. Oni su, po meni, nebitni, jer smatram da građani prepoznaju laž i samim tim eliminišu bota. Ne treba se kriti iza iza lažnog imena. Moramo razmenjivati stavove kulturno i argumetovano. To ne boli i jako je korisno“, poručio je funkcioner LSV.

On je ocenio da u tom smislu dominiraju botovi SNS i DS. „I ovo je prilika da i jednima i drugima poručimo da spuste tenzije i argumetovano, sa pravim imenima, razmene stavove. Bolje je za sve. I mnogo, mnogo ,kulturnije“, poručio je Marton.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.