Politika Vesti Zrenjanin

Gradonačelniku Čedomiru Janjiću u Morahalomu uručen “Ključ Balkana”

ključ balkana

U Morahalomu, u Mađarskoj, svečano je otvoren Srpski kulturni centar „Kolo“, a tom pilikom gradonačelniku Zrenjanina Čedomiru Janjiću uručeno je priznanje „Ključ Balkana“.

 

Primajući priznanje „Ključ Balkana“, Janjić je zahvalio domaćinima na ukazanom poverenju.

 

– Zahvalan sam na ovako laskavom priznanju. Zrenjanin je, inače, sredina u kojoj živi više od 20 nacionalnih zajednica. Od ukupnog broja stanovnika, pripadnici mađarskog naroda čine deset procenata. Mađarski jezik jedan je od četiri jezika koji su u zvaničnoj upotrebi u gradu Zrenjaninu. Mi već imamo bratski odnos sa Bekeščabom i prijateljski sa Đulom, a od danas i sa Morahalomom – naglasio je Janjić.

 

On je istakao da je Zrenjanin grad otvoren za svaku vrstu saradnje, od kulture i sporta, do privrede i investicija.

 

– Jedan smo od vodećih gradova u Srbiji kada je u pitanju obim privrednih ulaganja i dinamika ekonomskog razvoja. U Zrenjaninu je u toku realizacija najveće direktne strane investicije u Srbiji, vredne čak milijardu dolara. U pitanju je izgradnja najsavremenije fabrike pneumatika u Evropi, kineske kompanije “Linglong Tajr”. Zahvaljujući toj investiciji, uskoro počinjemo i gradnju autoputeva do Beograda i Novog Sada. Njima će Zrenjanin još bolje biti povezan s najvećim gradovima u Srbiji, ali i sa Evropskom unijom i Mađarskom, kao prvim susedom na tom putu. Brže i lakše stizaće se i do Morahaloma. Verujem da će u budućnosti biti puno razloga i dobrih povoda da se viđamo i posećujemo što češće – zaključio je Janjić.

 

ključ balkana

 

Nikad bolji odnosi između Srbije i Mađarske

 

A novootvoreni Srpski kulturni centar „Kolo“ deo je „Colourful Cooperation” Interreg IPA projekta prekogranične saradnje, čija je ukupna vrednost 3,7 miliona evra. U okviru istog projekta u toku je izgradnja Mađarskog kulturnog centra na Paliću.

 

Svečanom otvaranju u Morahalomu prisustvovali su ministar privrede Goran Knežević, ministar državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije Branko Ružić, ministar kulture Vladan Vukosavljević, generalni sekretar kabineta predsednika republike Nikola Selaković i potpredsednik Vlade Vojvodine Đorđe Milićević. Prisutni su bili i ministar inostranih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto, predstavnici Parlamenta Mađarske i Ministarstva kulture Mađarske.

 

Peter Sijarto je naglasio da je današnji događaj važan ne samo za mađarski i srpski narod, nego i u širim evropskim okvirima. On je naveo da su Mađarska i Srbija prešle dug put u građenju odnosa koji nikada nisu bili bolji. Sijarto je naglasio da nas na tom putu nacionalne manjine vezuju, a ne odvajaju. Kako je još naglasio, model podrške manjinama u Srbiji može da služi kao primer celoj Evropi.

 

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor istakao je da je današnje svečano otvaranje kruna višegodišnje uspešne saradnje Mađarske i Srbije u realizaciji zajedničkih programa prekogranične saradnje.

 

Ovaj Kulturni centar otvoren je u svrhu jačanja saradnje u oblasti turizma, privrede i kulture. Kako je naglašeno, potvrda je izuzetno dobrih odnosa dva naroda i dve zemlje. Do kaja ove godine planiran je veliki broj manifestacija poput pozorišnih predstava, koncerata, književnih večeri, folklornih festivala u kojima će učestvovati predstavnici srpske i mađarske nacionalne zajednice.

 

ključ balkana

 

Podeli članak
sinovoz
FAM