• Gradonačelnik Čedomir Janjić razgovarao sa dvojicom štrajkača glađu

    Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić razgovarao je danas sa dvojicom Zrenjaninaca – štrajkača glađu, Milanom Pernatom i Miljanom Čičićem.   Pernat i Čičić od ponedeljka štrajkuju glađu u šatoru pred Gradskom kućom, zbog nerešenog problema sa pijaćom vodom u gradu.   Nakon razgovora u gradonačelnikovom kabinetu, Pernat i Čičić obratili su se medijima, kao i Janjić. […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Gradonačelnik Čedomir Janjić razgovarao sa dvojicom štrajkača glađu

    Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić razgovarao je danas sa dvojicom Zrenjaninaca – štrajkača glađu, Milanom Pernatom i Miljanom Čičićem.

     

    Pernat i Čičić od ponedeljka štrajkuju glađu u šatoru pred Gradskom kućom, zbog nerešenog problema sa pijaćom vodom u gradu.

     

    Nakon razgovora u gradonačelnikovom kabinetu, Pernat i Čičić obratili su se medijima, kao i Janjić.

     

    – Razgovor je bio kratak i koncizan, ali nismo dobili odgovor na dva zahteva koja smo postavili. Rečeno nam je samo da će voda iz postrojenja biti puštena u junu, ali bez navođenja preciznog datuma. Drugi naš zahtev, da se voda u cisternama postavlja na punktove u Zrenjaninu, nije ispunjen. Gradonačelnik je rekao da bi voda koju bi dopremali u cisternama bila neispravna za piće. Mi smo tražili da se sa takvim rešenjem pokuša, on je to odbio – kaže Miljan Čičić.

     

    On i Pernat najavili su da će u narednim satima odlučivati o svojim sledećim koracima. Naglasili su i da njihov protest nema političku konotaciju, već je isključivo usmeren na rešavanje problema sa pijaćom vodom.

     

    Na pitanje kako se štrajk odražava na njihove radne obaveze, jer su obojica zaposleni u državnim kućama, Čičić je istakao da se oni nalaze na godišnjem odmoru od dve nedelje. Pernat se požalio da se protiv štrajkača vodi prljava kampanja, jer se iznose podaci u javnosti o njihovom učešću i primanjima u upravnim odborima, u periodu pre 2012. godine. Pernat je, naime, bio član Upravnog odbora JKP „Vodovod i kanalizacija“. U javnosti se pojavio podatak da je kao naknadu za članstvo primio 1,2 miliona dinara, u razdoblju od četiri godine.

     

    Pročitajte još: Protest zbog pijaće vode, oglasio se i Gradski odbor SNS (Foto)

     

    – Ako je naš najveći greh što smo bili članovi upravnih odbora, ja kao predsednik Upravnog odbora Narodnog muzeja, i Pernat kao zamenik predsednika Upravnog odbora JKP „Vodovod i kanalizacija“, u periodu od 2008. do 2012. godine, onda je ova država u velikom problemu – ocenio je Čičić.

     

    gradonačelnik čedomir janjić

     

    Janjić: Javnost će svakodnevno biti informisana o ispravnosti vode

     

    Gradonačelnik Janjić drugačije je ocenio razgovore sa štrajkačima.

     

    – Ne znam na koje to pitanje nisam dao odgovor. Naravno da mi smeta kada postoji problem u našem gradu, a kada se na ovakav način pokušava doći do rešenja. Štrajkom glađu neće se rešiti višedecenijski problem našeg grada, koji je otvoren od 1975. godine. A od 2004. voda je zabranjena za piće. Možda je tada imalo smisla štrajkovati da bi se iniciralo brže rešenje. Na kraju, ja sam dvojici sugrađana rekao da će u junu biti pušteno postrojenje u rad, a svakodnevno ćemo informisati javnost o ispravnosti vode, jer će se analize raditi na svaka dva sata – najavio je Janjić.

     

    On je naglasio da se paralelno radi i sanacija vodovodne mreže i ispiranje cevovoda.

     

    – Mislim da ćemo biti spremni da u junu konačno završimo ovaj veliki projekat – konstatovao je Janjić.

     

    Gradonačelnik je dodao da je 67 miliona dinara doznačeno iz republičke kase, i da će taj novac biti upotrebljen za poboljšanje vodosnabdevanja.

     

    – Pre svega, insistirao sam da se nabave rezervni delovi, za sve pozicije gde bi moglo doći do iskakanja. Pa, ako se nešto vanredno desi u radu nakon skidanja zabrane, da možemo da reagujemo u roku od par sati. Neću da dozvolim da se desi da nakon skidanja zabrane i početka rada postrojenja građani ostanu bez vode dan, dva ili tri, iz bilo kojeg razloga – naglasio je Janjić.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 3

    1. Njima je do političke afirmacije. Pukli sa testerama, izblamirali se, sada bi da skrenu pažnju na sebe. Pitanje vode nije u rukama gradonačelnika. Problem postoji decenijama i postojaće još toliko. Ne rešava se to pitanje na ovaj način.

    2. A da dovedemo vodu od nekud gde je ispravna? Cevovod bi bio jeftiniji od ove fabrike vode koja ko zna da li ce ikad proizvesti ispravnu vodu.

    3. U tom saopštenju se navodi da aktivisti Pokreta ujedinjenih fantoma – Milan Pernat i Miljan Čičić, nekadašnji članovi Demokratske stranke, nisu dali odgovore na pitanja koja interesuju javnost – šta su oni učinili da u Zrenjaninu poteče zdrava pijaća voda.

      Iz SNS Zrenjanin podsetili su da je voda zabranjena za piće 2004. godine, a da su demokrate gradom vladale do 2012. godine, što znači, kako kažu, da su imali period od osam godina da reše ovaj problem, ali da ga nisu rešili, niti su štrajkovali gladju.

      – Uz to, Pernat je od 27. juna 2008. godine do 21. avgusta 2012. godine bio zamenik predsednika Upravnog odbora JKP ‘Vodovod i kanalizacija’ i za to vreme primio je naknadu od 1,2 miliona dinara za navedeni period – navodi se u saopštenju.

      Piše i da Pernat nikada nije odgovorio na pitanja šta je u tom periodu uradio i za kakve usluge je plaćen, te zašto tada nije štrajkovao gladju.

      – S druge strane, Čičić je od 2008. do 2012. godine bio član Upravnog odbora gradskog Muzeja, javnost se ne seća da li je u to vreme javno zahtevao hitno rešavanje problema sa pijaćom vodom i da li je stupao u štrajk glađu – navodi se još u tom saopštenju.

      Iz Gradskog odbora SNS navode i da su u medjuvremenu, aktivisti PUF postali poznati javnosti po upadima na RTS, kada su, kako dodaju, mahali motornim testerama, te ugrožavali bezbednost zaposelnih, a sada prebacuju svu krivicu višedecenijskog problema sa pijaćom vodom na vlast koja je ovaj problem nasledila upravo od njih.

      Milan Pernat i Miljan Čičić četvrti dan štrajkuju gladju ispred Gradske kuće u Zrenjaninu, gde je voda za piće zabranjena od 2004. godine, i zahtevaju da se u tom gradu postave cisterne sa zdravom pijaćom vodom, a večeras je održan i protest građana „Jedan od pet miliona Zrenjanin“.

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Politika