• Grad oštro demantovao da ukida pravo građana na referendum!

    Nacrt novog Statuta grada je, kao i do sada, propisao da se na referendumu, kao jednom od oblika neposrednog učešća građana u donošenju odluka važnih za funkcionisanje lokalne zajednice, odlučuje o svim pitanjima koja su od opšteg interesa, što svakako podrazumeva i promenu naziva grada, saopštio je danas Grad Zrenjanin.   Lokalna samouprava je reagovala […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Grad oštro demantovao da ukida pravo građana na referendum!

    Nacrt novog Statuta grada je, kao i do sada, propisao da se na referendumu, kao jednom od oblika neposrednog učešća građana u donošenju odluka važnih za funkcionisanje lokalne zajednice, odlučuje o svim pitanjima koja su od opšteg interesa, što svakako podrazumeva i promenu naziva grada, saopštio je danas Grad Zrenjanin.

     

    Lokalna samouprava je reagovala na insinuacije koje su se poslednjih dana pojavile na društvenim mrežama i u pojedinim medijima, a u kojima se tvrdi da se novim Statutom grada ukida pravo građana na referendum, i to ne samo po pitanju promene imena grada, nego uopšte. Ovo su poslednjih dana tvrdila pojedina udruženja i neke opozicione političke partije, što je iz lokalne samouprave oštro demantovano.

     

    „Nakon sprovedenog referenduma Skupština grada je u skladu sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji i Statutom grada nadležna samo da da mišljenje na predlog za promenu naziva grada i da ga, sa mišljenjem nadležnog organa Pokrajine, uputi Narodnoj skupštini koja je saglasno odredbama pomenutog Zakona jedina nadležna da odluči o promeni naziva postojećeg naseljenog mesta“, navodi se u saopštenju Grada Zrenjanina.

     

    Ovim povodom oglasio se i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić koji je poručio da trenutno ne razmišlja o promeni imena grada, jer je u toku realizacija velikih projekata u zrenjaninskim industrijskim zonama i na obilaznici.

     

    – Zajedno sa državom radimo na velikim infrastrukturnim projektima, pre svega na brzom putu do Novog Sada i punim profilom autoputa do Beograda. Rešavamo i višedecenijski problem pijaće vode u našem gradu. Zrenjanin je grad sa najvećim porastom procenta broja zaposlenih u državi. Sve prethodno navedeno jasno ukazuje da smo posvećeni ozbiljnim stvarima i da nemamo vremena da se bavimo neistinama i insinuacijama koje plasiraju neki lolakni portali i pojedina udruženja – naglasio je Janjić.

     

    Iz lokalne samouprave poručuju da je nacrt Statuta grada Zrenjanina još ranije dat na uvid javnosti i da je postavljen na sajtu Grada Zrenjanina.

     

    I portal zrenjaninski.com je još 8. decembra pisao o tome kako je moguće raspisati referendum, a taj tekst možete PROČITATI OVDE.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Politika

    Ana Brnabić: Lokalni izbori biće održani 2. juna

    Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić kazala je da je prihvaćen zahtev opozicije grupisane oko koalicija Srbija protiv nasilja i NADA i doneta odluka da svi lokalni izbori planirani u julu i […]