• EKSKLUZIVNO IZ STRAZBURA: ELVIRA KOVAČ NA VISOKOJ POZICIJI U SAVETU EVROPE

    STRAZBUR – Vest da je narodna poslanica Elvira Kovač, naša sugrađanka, izabrana na visoku poziciju u Savetu Evrope, izazvala je vrlo lepe reakcije zrenjaninske javnosti. Eksluzivno iz Strazbura, Elvira Kovač poslala je za portal zrenjaninski.com nekoliko svojih impresija. Narodna skupština Republike Srbije ima 9 stalnih delegacija u raznim telima, kao što su Savet Evrope, OEBS, […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    EKSKLUZIVNO IZ STRAZBURA: ELVIRA KOVAČ NA VISOKOJ POZICIJI U SAVETU EVROPE

    STRAZBUR – Vest da je narodna poslanica Elvira Kovač, naša sugrađanka, izabrana na visoku poziciju u Savetu Evrope, izazvala je vrlo lepe reakcije zrenjaninske javnosti. Eksluzivno iz Strazbura, Elvira Kovač poslala je za portal zrenjaninski.com nekoliko svojih impresija.

    Narodna skupština Republike Srbije ima 9 stalnih delegacija u raznim telima, kao što su Savet Evrope, OEBS, NATO i slično, a stalna delegacija u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope je jedna od najznačajnijih. Delegaciju čini sedam članova iz raznih političkih stranaka, koji pored svog redovnog posla u Narodnoj skupštini Republike Srbije četiri puta godišnje na redovnim zasedanjima (krajem januara, aprila, juna i septembra) u Strazburu učestvuju na zimskom, prolećnom, letnjem ili jesenjem zasedanju.

    – Svako od nas ovde radi u okviru svoje političke grupe. Pošto je Savez vojvođanskih Mađara pridruženi član Evropske narodne partije, ja ovde učestvujem u radu te političke grupacije i svako od nas radi i u po dva Komiteta PSSE. Ja sam članica Komiteta za jednakost i nediskriminaciju, kao i Komiteta za socijalna pitanja, zdravlje i održivi razvoj, a po sopstvenoj želji i u Podkomitetima. Zbog pitanja kojima se inače bavim i za šta se oduvek zalažem, bilo je prirodno da se odlučim za Podkomitet za prava manjina. Ja sam inače u ovoj delegaciji, sa manjim pauzama, blizu deset godina. Za to vreme sam već radila na nekoliko izveštaja i bila i u Birou Komiteta – kaže Elvira Kovač za portal zrenjaninski.com.

    Način rada u okviru Parlamentarne skupštine Saveta Evrope je izuzetno zanimljiv i potpuno drugačiji od onog na šta smo se navikli u radu Narodne skupštine. Veoma je značajno građenje kontakata sa poslanicima iz što više zemalja (Savet Evrope ima 47 zemalja članica), kao i odnos sa političkim grupacijama.

    Ovo je odlična škola za učenje lobiranja. Izbor na poziciju potpredsednice Podkomiteta za manjine je izuzetno velika čast, doživljavam to kao priznanje za dosadašnji rad. Naime, većina poslanika ovde zna da sam pored toga što sam članica delegacije iz Srbije, zapravo predstavnica mađarske nacionalne manjine i koliko je za mene značajno unapređenje i poštovanje prava manjina. Spektar glavnog Komiteta (za jednakost i nediskriminaciju) u okviru kojeg funkcioniše ovaj Podkomitet pored još dva (za ravnopravnost polova i za višestruku diskriminaciju) je izuzetno širok, i najčešće se radi na izveštajima koji se bave ženskim pravima, nasiljem u porodici, diskriminacijom LGBT osoba i slično. Lično bih volela da se više pažnje posveti i takozvanim tradicionalnim nacionalnim manjinama, jer kada se i raspravlja o manjinama, to su uglavnom izveštaji o Romima. Vrlo je značajno da ispratimo primenu Okvirne konvencije o pravima nacionalnih manjina – ističe Kovač, i dodaje:

    – Kao što sam spomenula, način rada je vrlo zanimljiv. Redovna zasedanja traju od ponedeljka do petka, ponedeljkom ujutru i kasno popodne, kao i sredom ujutru imamo sastanke političkih grupa, utorkom, sredom i četvrtkom ujutru i posle pauze za ručak od sat vremena, sastanke Komiteta (između dva zasedanja, Komiteti takođe zasedaju, ali tada u Parizu, to su najčešće jednodnevne sednice). Inače, plenarne sednice počinju u 10, a završavaju se oko 20 časova. Uveče su prijemi, ponedeljkom večere grupe, a i ostalih večeri postoje razni događaji koji su takođe veoma značajni zbog stvaranja kontakata i lobiranja za naše interese, tako da je program prilično pun. Bitno je da se svaka prilika iskoristi da se poboljša vidljivost Narodne skupštine Republike Srbije i pokreću značajne teme za nas. Potrebno je da iznesemo svoja stanovišta kad god i gde god je moguće i ako zatreba, amandmanski reagujemo na određene rezolucije – napominje Elvira Kovač, koja će ovaj, istina, skraćeni vikend provesti u rodnom gradu, a već u ponedeljak odlazi u Brisel.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Politika