• DVERI: Porodične firme kao pokretač ekonomskog razvoja

    Srpski pokret Dveri se zalaže da država što više sredstava ulaže u domaću privredu i poljoprivredu, i u mala porodična preduzeća, a ne da novac poklanja stranim firmama, kazao je Obrad Stanović, predsednik Gradskog odbora Dveri u Zrenjaninu.   – Fabrika „Jura“ otvorena je u Leskovcu 2012. godine i dobila je subvencije od države od […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    DVERI: Porodične firme kao pokretač ekonomskog razvoja

    Srpski pokret Dveri se zalaže da država što više sredstava ulaže u domaću privredu i poljoprivredu, i u mala porodična preduzeća, a ne da novac poklanja stranim firmama, kazao je Obrad Stanović, predsednik Gradskog odbora Dveri u Zrenjaninu.

     

    – Fabrika „Jura“ otvorena je u Leskovcu 2012. godine i dobila je subvencije od države od oko 7.000 evra za svakog zaposlenog radnika, uz garanciju da neće  biti otpuštanja u narednih pet godina. Ovih dana „Jura“ deo svoje proizvodnje seli u Albaniju i bez posla će ostati preko 350 radnika. Znači, isteklo je pet godina i radnici su ostali na ulici – tvrdi Stanović.

     

    S druge strane, navodi on, Nacionalna služba za zapošljavanje za otvaranje novih radnih mesta za poslodavce sa područja grada Zrenjanina daje 150.000 dinara.

     

    – Stranoj firmi 7.000 evra, a domaćem poslodavcu 150.000 dinara za svako novootvoreno radno mesto. Da li domaći poslodavac može biti konkurentan stranom s obzirom na iznose subvencija? Naravno da ne može – ističe Stanović.

     

    Po njegovim rečima, pravi primer kako lokalna samouprava može da podstakne razvoj preduzetništva je opština Čajetina.

     

    – Posebna pažnja u ovoj opštini poklanja se razvoju porodičnih firmi. Prednosti porodičnih firmi su porodično vlasništvo, a upravljanje preduzećem se delegira od strane porodice. U opštini Čajetina porodičnih preduzeća ima oko 80 odsto. Da ne bismo došli u situaciju da strani investitori, tražeći jeftiniju radnu snagu i sve veće povlastice u svom poslovanju, počnu da zatvaraju radna mesta, nadamo se da će i republička i lokalna vlast ulagati više u porodična preduzeća, gde se jednom otvoreno radno mesto prenosi sa generacije na generaciju – zaključuje Stanović.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Politika

    Ana Brnabić: Lokalni izbori biće održani 2. juna

    Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić kazala je da je prihvaćen zahtev opozicije grupisane oko koalicija Srbija protiv nasilja i NADA i doneta odluka da svi lokalni izbori planirani u julu i […]