Politika

Druga javna rasprava o Nacrtu pokrajinske odluke o Danu Vojvodine

Gradska uprava

Druga javna rasprava o Nacrtu pokrajinske skupštinske odluke o utvrđivanju i svečanom obeležavanju Dana AP Vojvodine i drugih dana od pokrajinskog značaja biće održana u utorak, 10. aprila, u 11 časova, u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu, najavila je Pokrajinska vlada.

 

O Nacrtu odluke i značaju ovih datuma govoriće direktor Muzeja Vojvodine, istoričar dr Drago Njegovan, zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama dr Nebojša Kuzmanović i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

 

Nacrtom te odluke predloženo je da se kao Dan AP Vojvodine svečano obeležava 25. novembar, dan na koji je 1918. godine Velika narodna skupština, održana u Novom Sadu, proglasila prisajedinjenje vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji.

 

Takođe je predviđeno da se, kao datumi od pokrajinskog značaja, obeležavaju i 15. maj, povodom Majske skupštine održane u Sremskim Karlovcima 1848. godine, na kojoj je proglašeno stvaranje Srpske Vojvodine, i 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava, kada su UN 1948. godine usvojile Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM