Politika

CENTRALIZACIJA JE JEDAN OD TEMELJNIH PROBLEMA

bojan-kostres
Bojan Kostreš

ZRENJANIN – Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je centralizacija jedan od temeljnih problema sa kojim se suočava naša zemlja, kazao je predsednik Gradskog odbora ove stranke u Zrenjaninu Bojan Kostreš.

 

Bojan Kostreš

 

– Strogo centralizovan sistem pokazao je ogromne manjkavosti, a za posledicu imamo koncentraciju moći u gradu Beogradu i propadanje najvećeg dela zemlje. Centralizacija se u Srbiji prihvatila kao jedini način funkcionisanja sistema, pa su i niži nivoi vlasti ustrojeni na sličan način. Finansijska sredstva u lokalnim sredinama koncentrišu se u sedištima gradova i opština, a naseljena mesta ostaju na marginama – naglasio je Kostreš i kao jedan od primera nekvalitetnog uređenja sistema vlasti naveo lokalnu samoupravu u Zrenjaninu.

 

Kako je istakao, građani na celoj teritoriji grada Zrenjanina izdvajaju sredstva za budžetski dinar, ali je očit raskorak u kvalitetu života u gradskim u odnosu na seoske mesne zajednice.

 

– Nivo centralizacije lokalnih finansija doveo je do katastrofalnog stanja u naseljenim mestima, pa čak i do promišljanja svrhe postojanja saveta mesnih zajednica. Sela na teritoriji grada Zrenjanina doživljavaju veliki demografski pad. Nekada velika sela postaju poluprazne, zapuštene sredine sa staračkim domaćinstvima. Liga socijaldemokrata Vojvodine želi temeljnu reformu lokalne samouprave u Srbiji. Naravno, potrebno je doneti nov, moderan Ustav Srbije i prateće zakone, i tako uspostaviti decentralizovani sistem vlasti – rekao je Kostreš.

 

On je napomenuo da LSV na nivou Zrenjanina predlaže nova rešenja.

 

– Liga socijaldemokrata Vojvodine sastavila je predlog odluke o pravu seoskih mesnih zajednica na prenos sredstava od poreza na imovinu fizičkih lica, koji će naša odbornička grupa predstaviti Skupštini grada Zrenjanina. Predlog odluke predviđa da se 85 odsto poreza na imovinu fizičkih lica naplaćenog na teritoriji mesne zajednice, kao i prihoda koje mesna zajednica ostvari svojom delatnošću, vrati u budžet mesne zajednice – objasnio je Kostreš.

 

Osim iznosa potrebnog za tekuće funkcionisanje, dodao je on, sva ostala sredstva bi se koristila za saniranje problema mesnih zajednica i projekte razvoja.

Podeli članak
sinovoz
FAM