Politika Vesti Zrenjanin

BOJANA BEGOVIĆ: Zrenjanin nema budućnost bez mladih

bojana begović
Bojana Begović

Liga socijaldemokrata Vojvodine još jednom traži od predstavnika gradske vlasti da oforme radnu grupu koja bi radila na poboljšanju položaja mladih u našem gradu kako bi se sprečio njihov masovni odlazak, poručila je Bojana Begović, odbornica LSV u Skupštini grada Zrenjanina.

 

– Veliki je problem odliv, pre svega kvalifikovane i školovane omladine. Mladi odlaze jer nemaju mogućnost da se zaposle ili da ostvare pristojnu zaradu. Bez ekonomske stabilnosti oni ne mogu da se osamostale, da osnuju porodicu, da imaju socijalno osiguranje, da reše stambeno pitanje. Najugroženija kategorija u Srbiji su mladi od 18 do 26 godina, sa stopom nezaposlenosti od oko 40 odsto, što je među najvišim u Evropi. Odlazak mlade radne snage smanjuje mogućnost grada da se razvija – navodi Bojana Begović.

 

Pročitajte još: Liga socijaldemokrata Vojvodine pozvala stranke da ne primaju preletače

 

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je potrebno osmisliti konkretne mere podrške mladima i dati im razlog da ostanu ovde.

 

– Odbornička grupa LSV u Skupštini grada Zrenjanina već tri godine predlaže formiranje radne grupe za poboljšanje položaja mladih u Zrenjaninu. Predlagali smo, više od deset puta, da se okupe svi relevantni politički, privredni i društveni akteri u radnu grupu. Ona bi radila na pronalaženju rešenja i načina da se mladima poboljšaju uslovi života. Zrenjanin je mogao biti primer dobre prakse na koji bi se ugledali drugi gradovi – smatra Begović.

 

Ona je zaključila da se poražavajući trend odlaska mladih mora sprečiti time što će im biti omogućeni bolji uslovi za život.

 

– Potrebna su trajna rešenja i podrška. U ovom slučaju smo svi na istom zadatku – da se izgradi sistem u kome će svi mladi imati šansu da žive u svojoj zemlji sa svojim prijateljima, a da pritom pristojno zarađuju, kvalitetno se školuju i imaju dobru zdravstvenu i socijalnu zaštitu, da žive u stabilnom i sigurnom okruženju – navodi Begović.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz