Jump to the website Jump to the website
audiovox

ZRENJANIN – Šest udruženja građana iz Zrenjanina uputilo je otvoreno pismo najvišim državnim i pokrajinskim funkcionerima, povodom inicijative da se gradu Zrenjaninu promeni naziv u Petrovgrad.

 

Promena imena grada

 

Pismo je upućeno predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, predsednici Narodne skupštine Maji Gojković, predsednici Vlade Republike Srbije Ani Brnabić, predsedniku Skupštine Vojvodine Ištvanu Pastoru i predsedniku Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine Igoru Miroviću, a potpisuju ga Zrenjaninski socijalni forum, Roza – udruženje za rodna prava žena, Panonska aktivistička organizacija – PAOR, Udruženje građana “Naš grad, naša stvar”, Centar za zaštitu potrošača Begej i Udruženje “Skaska”.

 

Potpisnici pisma navode da se pokretači inicijative za promenu imena grada u Petrovgrad protive održavanju referenduma o promeni naziva, što, kako se ističe u pismu, ukazuje da oni smatraju stanovnike Zrenjanina nedoraslim da sami donesu odluku o tome kako bi grad trebalo da se zove.

 

“O nazivu grada moraju da odluče njegovi stanovnici. Ukoliko se bude postupalo drugačije, odgovornost za štetne posledice snosiće najviši državni organi”, poručuju udruženja građana i podsećaju da je 1992. godine održan referendum na kome se većina građana, koji su glasali, opredelila da se zadrži naziv Zrenjanin.

 

Autori pisma upozoravaju da insistiranje da naziv grada bude Petrovgrad može destabilizovati etničke odnose u Vojvodini.

 

“Zahtevamo da preduzmete sve mere koje su u vašoj nadležnosti kako predstojeću stogodišnjicu prisajedinjenja Vojvodine Srbiji ne bi iskoristile desničarske političke organizacije za izazivanje nacionalne netrpeljivosti u Vojvodini. Iskustvo iz devedesetih godina pokazuje da neodgovorni pojedinci i organizacije u kratkom vremenskom periodu mogu jednu mirnu i tolerantnu sredinu da pretvore u haos”, zaključuje se u pismu.


valor-v
pangas

FOTO DANA

gomex
valor
persu
gsigma
gsigma
bioelektrik
pangas
zlatara malisa


Broj komentara 2 za : “PISMO NAJVIŠIM DRŽAVNIM ORGANIMA ZBOG IMENA GRADA

  1. E ja sam iz Zrenjanina i porucujem tim udruzenjima da ce oni platiti troskove menjanja naziva grada novu licnu kartu vozacku pasos.Koliko ce nas narod kostati ta ideja promena naziva.Vecina nas nije za tu promenu molim postovanog Vucica da uzme u obzir i to.

    1. Ta takozvana udruženja i ljudi koji su ih smislili su navikli samo da čerupaju novac iz narodne kase,ako očekujete da oni snose troškove grdno se varate.Nebi me iznenadilo da “patriote” dobiju posao zamene tabli sa imenima ulica i grada na nameštenom ,naduvanom tenderu onako kako to oni najbolje znaju.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*