Naučni kutak

NAUČNI KUTAK: OSCILOSKOP PRETVARA ZVUČNE VIBRACIJE GLASA U SVETLOSNE TALASE

U narednom periodu, u rubrici pod nazivom “Naučni kutak”, portal zrenjaninski.com će, u saradnji sa nevladinom organizacijom “Zrenjanin – moj grad”, predstavljati zanimljive eksperimente koje možete uraditi u vašem domu uz minimalna ulaganja. Projekat je realizovan uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj.

osciloskop

Osciloskop

Potrebno je:

Balon
Makaze
Limena cev
Nekoliko gumica za tegle
Ogledalce prečnika 1 cm
Lepak

Makazama presecite otvor balona. Stavite komad balona na jedan kraj cevi i dobro ga pričvrstite gumicama (kao tegla sa pekmezom). Zalepite ogledalce na dobro zategnut balon dalje od sredine i ostavite da se osuši. Stanite pored osvetljenog prozora ali tako da ispred bude jedan zid u senci. Prinesite ustima otvorenu stranu cevi tako da ogledalo odbija sunčeve zrake o zid u senci. Ispuštajte dugačke i otegnute zvukove, vaš glas će izazvati vibriranje balona i ogledala koja će na zidu ocrtavati osvetljene figure.

NAPOMENA: U ovom delu nalaze se eksperimenti koji se mogu izvesti bezbedno u kućnim uslovima. Ipak, ni Udruženje građana “Zrenjanin – moj grad”, ni portal zrenjaninski.com ne garantuju uspešnost eksperimenata, niti odgovaraju za eventualnu štetu i povrede.

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • ČEMU SLUŽI OSCILOSKOP/GDE JE VEZA SA NJIM, GALVANSKA-PREKO KABLA/SONDE?
    Nije baš za objavljivanje!
    Treba neko ko se razume, “da kaže koju”!
    Pozdrav iz Elemira!

  • Желела бих да пробам овај оглед па ме занима каква је улога осцилоскопа у њему. Имам идеју како бих искористила генератор функција и звучник. али не и сам осцилоскоп.

sinovoz
FAM