Naučni kutak

NAUČNI KUTAK: NAPRAVITE JEDNOSTAVAN BAROMETAR

U narednom periodu, u rubrici pod nazivom “Naučni kutak”, portal zrenjaninski.com će, u saradnji sa nevladinom organizacijom “Zrenjanin – moj grad”, predstavljati zanimljive eksperimente koje možete uraditi u vašem domu uz minimalna ulaganja. Projekat je realizovan uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj.

barometar

Barometar

Potrebno je:

Staklena flaša
Gumeni čep
Crveno mastilo
Staklena cevčica
Vosak
Vata

Napravite malu rupu u gumenom čepu i dovoljnu da kroz nju provučete cevčicu, pomešajte mastilo i vodu u jednakoj razmeri a zatim u staklenu flašu sipajte oko 2 cm dobijene tečnosti. Zatvorite flašu gumenim čepom i proverite da li staklena cevčica dodiruje dno flaše. Istopljenim voskom obložite gumeni čep kako bi potpuno hermetički zatvorio flašu. Polako izvlačite vazduh kroz cevčicu sve dok tečnost ne dođe do sredine flaše. Gornji kraj cevčice zatvorite vatom. Čestitamo, napravili ste barometar!

Kako barometar funkcioniše? Kada se vazdušni pritisak povećava vazduh u flaši se sabija, tečnost u cevčici se spušta, to znači da nas čeka lepo vreme. Kada se vazdušni pritisak smanjuje tečnost se penje, to znači da će biti kiše.

NAPOMENA: U ovom delu nalaze se eksperimenti koji se mogu izvesti bezbedno u kućnim uslovima. Ipak, ni Udruženje građana “Zrenjanin – moj grad”, ni portal zrenjaninski.com ne garantuju uspešnost eksperimenata, niti odgovaraju za eventualnu štetu i povrede.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz
FAM