Naučni kutak

NAUČNI KUTAK: DUGA U TEGLI

U narednom periodu, u rubrici pod nazivom “Naučni kutak”, portal zrenjaninski.com će, u saradnji sa nevladinom organizacijom “Zrenjanin – moj grad”, predstavljati zanimljive eksperimente koje možete uraditi u vašem domu uz minimalna ulaganja. Projekat je realizovan uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj.

duga-u-tegli

Duga u tegli

Potrebno je:

tegla
med
sirup od kukuruza (ili neki drugi gusti sirup)
tečnost za sudove
maslinovo ulje
prehrambena boja,
alkohol
pipeta.

Sastojci se u teglu sipaju po gustini. Prvo ide med, pa sirup, pa sapun ili tečnost za sudove, pa voda. Sve pojedinačne supstance sipate pažljivo i u sredinu, da ne dodirujete zidove tegle, sloj po sloj. Nakon vode sipate tanak sloj maslinovog ulja opet u sredinu tegle. Alkohol sipate pipetom i to baš uz sam zid tegle da se polako sliva. Postavite teglu na svetlost i uživajte u spektru boja. Sve navedene sastojke med, sirup, alkohol pre sipanja u teglu možete obojiti u željenu nijansu upotrebom prehrambenih boja.

NAPOMENA: U ovom delu nalaze se eksperimenti koji se mogu izvesti bezbedno u kućnim uslovima. Ipak, ni Udruženje građana “Zrenjanin – moj grad”, ni portal zrenjaninski.com ne garantuju uspešnost eksperimenata, niti odgovaraju za eventualnu štetu i povrede.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz
FAM