Naučni kutak

NAUČNI KUTAK: CRVI KOJI IGRAJU

U narednom periodu, u rubrici pod nazivom „Naučni kutak“, portal zrenjaninski.com će, u saradnji sa nevladinom organizacijom „Zrenjanin – moj grad“, predstavljati zanimljive eksperimente koje možete uraditi u vašem domu uz minimalna ulaganja. Projekat je realizovan uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj.

gumene-bombone

Crvi koji igraju

Potrebno je:

Gumene bombone u obliku crvića
Dve čaše
Soda bikarbona
Sirće

Dva crva isecite na pola po dužini, treba da budu što tanji, pa može i na više delova, ali ne treba vam više od 6 komada. Čašu napunite vodom i dodajte 3 kašike sode bikarbone i crve, zatim sve dobro izmešajte. Ostavite ih da odstoje 15 minuta. Drugu čašu napunite sirćetom i nakon 15 minuta stajanja u sodi bikarboni, ubacite crve u čašu sa sirćetom. Crvi će prvo pasti na dno ali ubrzo će početi da se dižu na površinu praveći pokrete kao da igraju.


NAPOMENA: U ovom delu nalaze se eksperimenti koji se mogu izvesti bezbedno u kućnim uslovima. Ipak, ni Udruženje građana “Zrenjanin – moj grad”, ni portal zrenjaninski.com ne garantuju uspešnost eksperimenata, niti odgovaraju za eventualnu štetu i povrede.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz