Magyar oldal

PROSPERITATI – ESÉLY A MEGMARADÁSRA

Nagybecskereken hétfőn este nyitották meg a Prosperitati Alapítvány területi irodáját, majd ezt követően Muzslyán tartottak lakossági fórumot, amelyen ismertették a magyar kormány 50 milliárd forintos anyagi támogatását, s a módját, hogyan részesülhetnek ebből a vajdasági magyar vállalkozók, gazdák.

prosperitati

Telt ház volt a muzslyai Petőfi Sándor Magyar Műv. Egyesületben az összejövetelen, amelyen dr. Nagy Imre, a Prosperitati Alapítvány Igazgatóbizottságának elnöke és Kovács Elvira, parlamenti képviselő, a VMSZ alelnöke üdvözölte a jelenlevőket, többek között a szabadkai magyar konzulátus képviselőjét is. A lakossági fórumra nem csak a helybeliek, hanem a nagybecskerekiek és a lukácsfalviak is eljöttek.

A mintegy 160 millió eurós összeget a hároméves program keretében osztják szét, s ebben az első fázisban a vajdasági magyar mezőgazdasági termelők segítése, a mikro- és kisvállalkozások gazdasági tevékenységeinek erősítése és hatékonyabbá tétele, valamint a falusi házak vásárlásának lehetővé tétele a cél. A mikro- és kisvállalkozások ebben az első pályázati körben eszközbeszerzésre, szabványosításra, turisztikai fejlesztésre pályázhatnak, hangzott el a muzslyai ismertetőn. Az egyéni bejegyzett mezőgazdasági termelők fóliasátrak, tenyészállatok és méhek, jégvédelmi hálók, mezőgazdasági gépek és kapcsolható eszközök, öntözőberendezések vásárlására, valamint ültetvények telepítésére pályázhatnak. A pályázatok átadási határideje március 31-e, de aki erre nem készült el, hamarosan várhatja a következő pályázati kiírást. A Prosperitati Alapítvány nagybecskereki irodájában a Közép- és Dél Bánáti magyar vállalkozók, gazdák fordulhatnak segítségért. Az iroda a főutcán a Pink központban nyílt meg, s annak a 8 irodának az egyike, amely a Vajdasági Magyar Gazdaság- és Területfejlesztési Stratégia alapján kiírt pályázatok lebonyolítását végzi.

FONTOS TUDNIVALÓK

A Prosperitati Alapítvány munkájának első fázisában a vajdasági magyar mezőgazdasági termelők segítése, a mikro- és kisvállalkozások gazdasági tevékenységeinek erősítése és hatékonyabbá tétele, valamint a falusi házak vásárlásának lehetővé tétele a cél. A mikro- és kisvállalkozások ebben az első pályázati körben eszközbeszerzésre, szabványosításra, turisztikai fejlesztésre pályázhatnak, hangzott el a csütörtöki ismertetőn. Az egyéni bejegyzett mezőgazdasági termelők pedig fóliasátrak, tenyészállatok és méhek, jégvédelmi hálók, mezőgazdasági gépek és kapcsolható eszközök, öntözőberendezések vásárlására, valamint ültetvények telepítésére pályázhatnának. Lehetőség nyílik továbbá falusi házak vásárlására is.

muzlja_prosperitati

A legfontosabb tudnivaló, hogy a gazdaságfejlesztési célú pályázatokon csakis kettős állampolgársággal, vagyis magyar és szerb állampolgársággal rendelkező személyek vehetnek részt. Ez szükséges feltétel a jogi személyek esetében is. A pályázó székhelyének Vajdaság AT területén kell lennie és a beruházásnak is Vajdaság AT területén kell megvalósulnia. A támogatás intenzitása a pályázat tárgyát képező eszközök összegének legfeljebb 80%-a, a pályázó által minimálisan biztosítandó kötelező önrész mértéke pedig a pályázat tárgyát képező eszközök összértékének legkevesebb 20%-a. Pályázatonként a megítélendő támogatás összege nem haladhatja meg a 800.000 dinárt. A szabályzati rendszer fontos része a pontrendszer felállítása. Az alapítvány honlapján megtalálható ez a rendszer és a pályázni kívánók akár otthon is kiszámolhatják, mekkora pontszámmal tudnak majd versengeni.

A falusi házak vásárlására olyan 45 évnél fiatalabb házastársak vagy élettársak pályázhatnak, akik nem rendelkeznek lakóépületek tulajdonjogával és/vagy résztulajdonjoggal. A házhoz tartoznia kell földterületnek is, hiszen e pályázat kiírásának lényege, hogy a fiatalok gazdasági alapot teremtsenek a szülőföldjükön. A pályázat célja, hogy újratelepítse a falvakat. A legmagasabb pályázható összeg 1.200.000 dinár, az ingatlan összértéke pedig maximum 2.000.000 dinár lehet.

A mikro- és kisvállalkozásokat illetően, olyan vállalkozásokat próbálnak ezzel a pályázattal megcélozni, amelyek nem érik el az alkalmazottak számában az 50 főt. Itt megpályázható az eszközbeszerzés, olyan alapeszközt kell vásárolni, amely hozzájárul a termeléshez.

Az egyéni bejegyzett mezőgazdasági termelők fóliasátrak, tenyészállatok és méhek, jégvédelmi hálók, mezőgazdasági gépek és kapcsolható eszközök, öntözőberendezések vásárlására, továbbá ültetvények telepítésére pályázhatnának.

 

Podeli članak
Tagovi

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz