Magyar oldal

OMLADOZÓ KÖZÉPÜLETEK KÖZEPETTE

Nagybecskereken aránylag rövid idő, két-három hét leforgása alatt három nagy középület is kezdett bomlani.

gradjevinska-inspekcija

Május végén az építészeti felügyelőség betiltotta az Angelina Kojić Gina középiskolai diákotthon régi szárnyának a használatát a meghajló tető miatt, néhány napra rá leomlott a Josif Marinković zeneiskolán a vakolat egy része, június harmadikán pedig lezárták a Tvornicska utca egyik sávját, mivel a régi vagongyár, a Sinvoz elhagyott épülete szintén omlásnak indult, s veszélyezteti az arra járó gépkocsikat, kerékpározókat. Ezek a jelenségek mégsem meglepőek – jelentette ki Igor Virijević, a kommunális rendőrség parancsnoka:

– Nem szokatlan jelenség az, hogy a tavasz első napjaival problémát okoznak a régi épületek, főleg ha a tető átereszt, vagy a gerendák a télen megroggyantak a hó terhe alatt. A meleg, napos idő beálltával, amikor kiszáradnak, akkor leeshet a vakolat, a tetőrész, vagy a gipszből készült díszelem. Ez történt a minap a zeneiskolával és hasonló az eset a Sinvoz régi épületével. Ami a zeneiskolát illeti, mintegy két méter hosszan esett le a vakolat a tető alatti részről – az iskola igazgatónője és a Városrendezési igazgatóság már intézkedett, körülkerítették a részt és néhány napon belül megkezdik a javítási munkálatokat.

A Sinvoz régi épületét illetően, ez az eset sokkal összetettebb – a privatizáció után olyan helyzet állt be, hogy nem is tudni kinek a tulajdonába jutott a kérdéses objektum – a Sinvoz mostani tulajdonosa nem hajlandó befektetni a javításába, főleg azért mert bírósági per tárgya is és nem tudja megkapja-e a végén. Az önkormányzat és a Városrendezési igazgatóság egyenlőre lezárta az omladozó épület felé eső útsávot és a továbbiakig egyirányú lesz a kórház felé vezető, egyébként igen forgalmas utca. Remélhetőleg a Városrendezési igazgatóság hamarosan megoldja a problémát, már van is rá néhány ötlet, hogyan.

A diákotthon esetében az építészeti felügyelőség betiltotta az egyik részének a használatát, a régi épületszárnyról van szó, mert meghajlott a tetőszerkezet a nagy megterhelés alatt – oda ugyanis, néhány évvel ezelőtt napkollektorokat szereltek. Most szakemberek fogják megállapítani, tényleg az, vagy valami más miatt hajlott meg a tető. A bírósági szakértő utasítására nem dönthettünk másként, hisz gyerekek lakják az otthont, s nem tehettük ki őket a veszélynek. Ha a diákotthon vezetősége a kellően reagál, az új tanévet már megjavított épülettel várhatják be. A diákotthonban egyébként a bezárt épületszárnyban 62 fiatal lakott.

Virijević felügyelő szerint, sajnos a város szükebb központjában van még néhány objektum, amely potenciális veszélyt jelent, de nem intézkedhet az önkormányzat sem, mert a restitució tárgyát képezik.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz