Magyar oldal

MÁRCIUS 15.

A lukácsfalvi vasárnap délutáni koszorúzási ünnepséggel megkezdődött a megemlékezések sora március 15-e, az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából, amely vasárnap este folyatódott Muzslyán. Kedden délután Nagybecskereken lesz alkalmi ünnepség, a központi megemlékezésre az idén is Magyaittabén kerül sor szerda délelőtt.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc megünneplése Muzslyán, vasárnap, szentmisével kezdődött a Mária Szent neve templomban. Ezt követően a művelődési ház előtti Petőfi szobronál elhelyezték el a kegyelet virágait. A szabadkai Magyar Főkonzulátus nevében Petykó Csaba, konzul elhelyezte a kegyelet virágait, majd a VMSZ, az MNT, a helyi közösség és a művelődési egyesület képviselői koszorúztak. A szépszámú közönség előtt az ünnepi műsor elején Dobai János, a VMSZ elnökségi tagja, tartományi településrendezési, építészeti és környezetvédelmi segédtitkár  méltatta a szabadságharc  vívmányait. A műsorban a Szervó Mihály Általános iskola diákjai rövid összeállítással próbálták felidézni, bemutatni az 1848 március 15-i eseményeket. Felléptek még a múlt héten megtartott Petőfi szavalóverseny győztesei, a Művelődési Egyesület citerásai, énekkara és az Atlantic együttes.

A nagybecskereki Petőfi MME szervezésében kedden, március 14-én délután 16,30 perckor a katolikus temetőben megkoszorúzzák Szemere Pál honvédőrnagy emléktábláját, majd 19 órakor mutatják be az egyesület székházában az ünnepi műsort a Sonja Marinković Általános Iskola diákjai, az Emmanuel kamarakórus és a Szathmáry Karolina Leánykollégium növendékei.

A délvidéki központi megemlékezésnek az idén is Magyarittabé lesz a színhelye. A tavaly felújított és újraállított Kossuth-szobornál a református istentisztelet után helyezik majd el a kegyelet virágait a magyar állam valamint a vajdasági magyarság politikai és civil szervezeteinek, önkormányzatainak a képviselői.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz