Magyar oldal

INFORMÁCIÓ ÉS TAPASZTALATCSERE

A konyhakertészetéről ismert Szentmihályon a múlt hétvégén hatodik alkalommal szervezték meg a Mezőgazdasági vásárt, az egyetlen ilyenfajta rendezvényt a nagybecskereki községben.

sajam_mihajlova

A mintegy ezer lakosú településen  most már hagyományossá vált a mezőgazdasági vásár, melynek évről-évre több a látogatója. A helybeli termelőkön kívül, a környező településről is ellátogattak a gazdák új információk gyűjtése, tapasztalatcsere céljából – ezt bizonyítja Bálint János szentmihályi növénytermesztő is, aki elmondta, hogy a termelők ilyenkor még ráérnek, van idejük ilyen kiállítások látogatására megismerkedni az újfajta magokkal, védőszerekkel. A muzslyai Molnár Árpád, fiatal agronómus is az információgyűjtést, tapasztalatcserét emelte ki, mint a vásáron való megjelenés fő indítékát.

A helybeli József Attila Művelődési otthon termében egyébként az idén 20 kiállító mutatkozott be, főleg nagy magforgalmazók, mezőgazdasági kisgépek, öntözőrendszerek készítői, műtrágyatermelők, bankok. A helyi közösség támogatásával a szervező bizottság nagy munkát végzett és Kiss Izabella szerint, jó úton haladnak céljuk elérésére: az új információk átadása, a mezőgazdasági termelés fejlesztése a falu szinten, valamint a családi vállalkozások ösztönzése. A mezőgazdasági minisztérium államtitkára Juhász Attila, rendszeres látogatója a szentmihályi vásárnak és fontosnak tartja az ilyen kistérségi rendezvényeket, ahol a kis termelő is megismerkedhet az újdonságokkal, elbeszálgethet a forgalmazókkal, tanácsot kérhet.

sajam_mihajlovo

A rendezvényt Duško Radišić, nagybecskereki polgármesterhelyettes nyitotta meg, aki arra biztatta a termelőket, hogy használjanak ki minden pályázati lehetőséget úgy a hazai, mint az úniós alapoknál. Hasonló tanáccsal fordult a jelenlevőkhöz Juhász Bálint is, tartományi gazdasági titkárhelyettes és a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője. A vásár kisérő rendezvényeként a Sonja Marinković Általános Iskola diákjai kirakodóvásárt szerveztek, megtartották a kisállattenyésztők kiállítását és bemutatkoztak a mesterszakácsok is.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz