Magyar oldal

DURINDÓ ÉS GYÖNGYÖSBOKRÉTA TORDÁN

tordaJúnius 11-én és 12-én Torda lesz a házigazdája a vajdasági magyar népzenei együttesek, néptánccsoportok és szólisták hagyományápoló és hagyományőrző szemléjének.

31 év után, újra Torda, ez a középbánáti falu lesz a szinhelye a 40. Durindónak és az 53. Gyöngyösbokrétának. A falu számára ez nagy megtiszteltetés – jelentette ki Dobai János polgármester, hisz ebben az évben ünneplik a falu betelepítésének 240. évfordulóját, és jubilál a Durindó is, amelyet 40. Alkalommal szerveznek meg. Erre a jelentés két eseményre és a hétvégére Tordán felújították a művelődési házat és a labdarúgópályát, ahol a programok lebonyolódnak, de minden helybeli is igyekezett sjaát házát, telkét csinosítani, hisz több ezer látogatóra számítanak.

A fesztiváli programok mellett, a tordaiak több kisérő rendezvényt szerveznek, hisz a helybeli énekeseken és táncosokon kívül be szeretnének mutatkozni a többi egyesület tagjai is – a nők egyesülete, a festők, iskolások.

A fesztivál műsora ezúttal is két részből áll: a népzenei együttesek és szólisták szombaton a Durindón, a néptáncegyüttesek és a szólótáncosok pedig vasárnap, a Gyöngyösbokrétán mutatják be műsorukat. A Durindóra 114 együttes jeletkezett be, s fellépésük két színhelyen lesz kisérhető. A 34 benevezett táncegyüttes tagjai vasárnap délben, miután a templomban megkapják az áldást, felvonulnak a labdarúgópályára, ahol a megnyitó után megkezdődik a műsor. Magában a műsorban is lesznek újdonságok, de a fellépők értékelését illetően is vannak újjítások jelentette ki Szabó Gabriella, a fesztiváltanács elnöke. A vasárnap délutáni műsor két szünetében vendégegyüttesek mutatkoznak be, többek között Torda magyarországi és romániai testvértelepüléseiról.

A tordaiak büszkék arra, hogy a nagyszabású rendezvény megszervezésében segítséget kaptak az önkormányzattól, a MNT-től, a tartományi és köztársasági szervektől, de az anyaországból is és támogatásuk biztosítja a sikert is.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz