Magyar oldal

AZ EGYSÉG A KÖZÖSSÉG EREJE

A Nagybecskereki Püspökségi Caritas 2015 májusában, egy évre a Szerbiában pusztító árvíz után, néhány európai nemzeti Caritas támogatásával megkezdte egy kísérleti projekt megvalósítását, amely „A természeti katasztrófák kockázatának csökkentése“ címet viselte.

A felvétel a projektum egyik gyakorlatán készült (foto Hallai Misi)
A felvétel a projektum egyik gyakorlatán készült (foto Hallai Misi)

A projekttevékenységekbe bekapcsolták a Muzslya polgárait, a helyi civil szervezetek tagságát, Szervó Mihály és a nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskola tanulóit. Ennek a projektnek a fő célja a lakosság figyelmének felkeltése a teremtett világ és környezetünk védelmének fontosságára, annak érdekében, hogy az esetleges bekövetkező természeti katasztrófák bekövetkezésének kockázata csökkenjen, és következményei a lakóság számára enyhébbek legyenek.

A Nagybecskereki Püspökségi Caritas a kísérleti projekt letelte előtt egy újabb támogatási kérelemmel fordult az Osztrák, Német és Romániai Caritas-hoz, mivel az addigi műhelymunkák során kiderült, hogy Muzslya területén a polgárok véleménye szerint, a legnagyobb kockázattal járó veszély gócpontja a település központjától mindössze 300 méterre elterülő 3 hektár területet felölelő nádas képezi. Az előző, kísérleti program során a polgárok azt sugallták, hogy a legjobb lenne a terep szanálása, mivel környékén időnként szeméttelepek is kialakultak, s azt zöld övezetté, parkká alakítsák át.

A projekt tevékenységeinek célja a lakóság életfeltételeinek javítása, figyelmének folyamatos felkeltése a teremtett világ és környezetünk védelmének fontosságára (tedd meg amit tudsz a környezetedért, ne várj másra), a nád kivágása és eltávolítása a területről, a kialakult szeméttelepek felszámolása (gépezettel és önkéntesek hozzájárulásával), és a terep elsimítása. A meglévő 400 méter hosszú esővíz elvezető csatorna kimélyítése és tisztítása is a projekt része, mivel a település szívéből az vezeti el az esővizet a falu szélén lévő érig.

Az előkészítő munkálatok után sor kerülhet a tervezett 800 facsemete ültetéséhez, amelyre 2017. tavaszán kerül sor.

A Eunity, illetve Az egység a közösség ereje nevű projekt 2016. január 1-én kezdődött, s 18 hónapig tart majd, értéke mintegy 39.000 euró, s a már említett külföldi szervezetek támogatására számíthatnak. A nagybecskereki önkormányzat hozzájárulása a szükséges dokumentáció és engedélyek beszerzésében nyilvánul meg.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz