Kultura YSLAJDER

ZRENJANIN U MANIFESTACIJI “MUZEJI SRBIJE, DESET DANA OD 10 DO 10”

muzej

ZRENJANIN – Narodni muzej Zrenjanin i ove godine je učesnik u manifestaciji “Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10”, koja se ove godine održava treći put.

 

Manifestacija „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10” održava se od 11. do 20. maja, a Narodni muzej Zrenjanin i Savremena galerija Zrenjanin će u tom periodu imati dodatne programe i biće otvoreni za publiku od 10 do 22 časa svakog dana, dok će poslednjeg dana manifestacije biti obeležena Evropska noć muzeja od 17 časova do jedan sat posle ponoći.

 

Muzej-za-decu
Muzej za decu

 

U četvrtak, 11.maja u 19 časova u muzejskom salonu je otvaranje izložbi „Blago nama decama što smo taki mali – Detinjstvo u tradicionalnoj porodici“ i „Muzej za decu“. Izložba Etnološkog odeljenja “Blago nama decama što smo taki mali – Detinjstvo u tradicionalnoj porodici” za cilj ima da se usko tematski predstavi kultura sa ovog područja, i to u onom segmentu koji je najvažniji za produžetak čovekove loze, a to je podizanje deteta. Autorke izložbe i njenog pratećeg kataloga su Branka Babić, kustos-etnolog i mr Rajka Grubić, muzejski savetnik.

 

Izložbenu postavku čine predmeti i fotografije iz zbirki Narodnog muzeja  Zrenjanin, ali takođe iz drugih muzeja u Vojvodini.

 

Drugi segment izložbe je „izložba u izložbi“.U pitanju je Muzej za decu, gostujuća izložba Muzeja Vojvodine iz Novog Sada.Izložba je rezultat saradnje grupe autora koju čine Lidija Balj, muzejski savetnik-arheolog, Tatjana Bugarski, viši kustos-etnolog, Slađana Velendečić, kustos-pedagog i Aleksandra Stefanov, kustos-istoričar umetnosti.Nadležni kustosi u zrenjaninskom muzeju su Branka Babić, kustos-etnolog i Nevena Dujin Grković, kustos-pedagog.

 

A u utorak, 16.maja u 19 časova, u salonu će se održati veče posvećeno jubileju – 130 godina kuglanja u Zrenjaninu.

 

Irena Kaločaj
Irena Kaločaj

 

Odeljenje istorije sporta NMZ obeležava zajedno sa kuglaškim klubovima, takmičarima i legendama ovog sporta jubilej – 130 godina kuglanja u Zrenjaninu. Na obeležavanju jubileja govoriće Siniša Onjin, kustos-istoričar Narodnog muzeja Zrenjanin, Irena Kaločaj, bivša takmičarka i sportska radnica, Duško Popadić, sekretar kuglaškog kluba „Banat“, Bosiljka Božić, sekretar kuglaškog kluba „Kristal“, i Goran Ostojić, aktivni sportista, a prisutne će pozdraviti Jelena Gvozdenac Martinov, v.d. direktora zrenjaninskog muzeja.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz