• ZRENJANIN OPRAVDAO EPITET „GRAD HOROVA“ (FOTO)

    ZRENJANIN – Horski festival „Slobodan Bursać“ održan je po četvrti put od 2. do 4. juna u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Festival je svečano otvorio pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, koji je posebno istakao značaj ove manifestacije za grad Zrenjanin.     „Velika posećenost ovogodišnjeg festivala još jednom je pokazaala da u Zrenjaninu postoji veliko […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    ZRENJANIN OPRAVDAO EPITET „GRAD HOROVA“ (FOTO)

    ZRENJANIN – Horski festival „Slobodan Bursać“ održan je po četvrti put od 2. do 4. juna u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Festival je svečano otvorio pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, koji je posebno istakao značaj ove manifestacije za grad Zrenjanin.

     

     

    „Velika posećenost ovogodišnjeg festivala još jednom je pokazaala da u Zrenjaninu postoji veliko interesovanje za horsko pevanje, i opravdala epitet „grad horova“ koji on ponosno nosi“, saopštili su organizatori.

     

     

    Tokom tri festivalska dana, zrenjaninska publika je imala priliku da prati nastupe 28 dečijih, ženskih, muških i mešovitih horova, a dečiji horovi su se predstavili publici i u okviru matinea koji je održan u subotu. Osim zrenjaninskih horova, na festivalu su nastupili i gostujući horovi iz Valjeva, Novog Sada i Sremskih Karlovaca, a posebnu pažnju publike privukli su hor „Srbadija“ iz Bijeljine i ženska vokalna skupina „Brinke“ iz Slovenije.

     

     

    Publika je imala priliku i da pogleda festivalski film, autora Nenada Vujinova, u kom su prikazani neki od značajnih momenata za Hor „Josif Marinković“ i maestra Bursaća, kao i događaji koji su organizovani u cilju obnove biste.

     

     

    Dan pred početak festivala u Kulturnom centru Zrenjanina je otvorena i izložba povodom trideset godina od osvajanja titule „Hor sveta“, koju je Omladinski mešoviti hor „Josif Marinković“ osvojio u Langolenu 1987. i promovisan je CD, reizdanje kasete na kojoj je snimljen nastup ovog hora na Dubrovačkim letnjim igrama iste godine. Samom festivalu je prethodilo i svečano otkrivanje biste Slobodana Bursaća, dan pred početak festivala, na dan smrti dirigenta Bursaća. Prikupljanje sredstava za izradu nove biste, na osnovu kalupa prvobitne koja je ukradena iz Aleje Velikana u Karađorđevom parku, bila je ujedno i najvažnija akcija koja je prethodila ovogodišnjem festivalu.

     

    horova

     

    Generalni pokrovitelji ovogodišnjeg festivala bili su Grad Zrenjanin i Pokrajinski sekretarijat za kulturu javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, a sponzor je bila kompanija „Gomex“.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura