• Zrenjanin je ponovo domaćin Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine

    Negujući tradiciju dobrih domaćina, u gradu gde se posvećenost pozorišnoj publici smatra delom kulturnog identiteta od njenih najmlađih naraštaja, Narodno pozorište „Toša Jovanović“ otvoriće svoje scene za najbolja pozorišna ostvarenja vojvođanskih teatara.   Nakon sedam godina pauze, u Zrenjaninu će se od 23. do 29. aprila održati Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine, kada ćemo se podsetiti […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Zrenjanin je ponovo domaćin Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine

    Negujući tradiciju dobrih domaćina, u gradu gde se posvećenost pozorišnoj publici smatra delom kulturnog identiteta od njenih najmlađih naraštaja, Narodno pozorište „Toša Jovanović“ otvoriće svoje scene za najbolja pozorišna ostvarenja vojvođanskih teatara.

     

    Nakon sedam godina pauze, u Zrenjaninu će se od 23. do 29. aprila održati Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine, kada ćemo se podsetiti onih pozorišnih proleća koja su s nestrpljenjem očekivana u grad na Begeju (2005‒2011). Pod sloganom „Glumci su se vratili, publiko“, sedam dana će se igrati predstave koje po mišljenju selektora Festivala Gorana Ibrajtera zavređuju izbor u sedam najboljih dramskih i pet najboljih predstava za decu, a žiri u sastavu Miroslav Radonjić, Dragana Varagić i Smiljka Seljin, odlučivaće o nagradama u deset kategorija.

     

    Kako svaki festival od nacionalnog značaja ne bi zavređivao ovaj prestižni epitet da se igranje predstava ne isprati adekvatnim pratećim programom, 68. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine ponudiće izložbe i promocije najnovijih izdanja Pozorišnog muzeja Vojvodine, razgovore istaknutih teatrologa na aktuelne teme sa pozorišne i društvene scene, ali i studentske izvedbe.

     

    Budući da grad Zrenjanin pored pozorišta može da se pohvali i drugim institucijama kulture, 68. Festival će svoje prateće programe locirati i izvesti u Istorijskom arhivu Zrenjanin i Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“, a ulaz na sve njih biće slobodan.

     

    Karte za dramske festivalske predstave mogu se kupiti po ceni od 400 dinara; za studente, đake i penzionere cena karata je 300 dinara; cena kompleta ulaznica za dramske predstave je 2.000 dinara (7 predstava). Ulaznice za lutkarske festivalske predstave koštaju 200 dinara, a za organizovane dolaske cena je 150 dinara po osobi.

     

    Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine
    Avgust u okrugu Osejdž

     

     

    RASPORED IGRANJA

     

    ponedeljak, 23. april

     

    19h: otvaranje 68. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine

     

    20h: „Anika i njena vremena“, inspirisana pripovetkama I. Andrića / r. A. Đorđević, Srpsko narodno pozorište, Novi Sad

     

     

    utorak, 24. april

     

    11h: „Plava ptica“, M. Materlink / r. S. Petrović, Narodno pozorište Sombor

     

    20h: „Maestro“, M. Mlađenović / r. M. Nešković, Narodno pozorište Sombor

     

     

    sreda, 25. april

     

    11h: „Vesela kuća“, S. Pešić / r. I. Tot, Narodno pozorište „Toša Jovanović“, Zrenjanin

     

    20h: „Mala mađarska pornografija“, P. Esterhazi / r. N. Milivojević, Novosadsko pozorište/Újvidéki Színház (na mađarskom, sa prevodom na srpski)

     

     

    četvrtak, 26. april

     

    20h: „Smrt čoveka na Balkanu“, M. Momčilović / r. M. Momčilović, Narodno pozorište Kikinda

     

     

    petak, 27. april

     

    11h: „Orfej“, po starogrčkom mitu / r. Todor Valov, Dečje pozorište Subotica/Szabadkai gyermekszínház/Dječje kazalište Subotica

     

    20h: „Evgenije Onjegin“, A. Sergejevič Puškin / r. B. Liješević, Pozorište mladih, Novi Sad

     

    Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine
    Plava ptica

     

    subota, 28. april

     

    11h: „Tilda“, po motivima knjige „Matilda“ R. Dala, K. Mišikova Hitcingerova / r. K. Mišikova Hitcingerova, Slovačko vojvođansko pozorište/Slovenské vojvodinské divadlo, Bački Petrovac (na slovačkom, sa prevodom na srpski)

     

    20h: „Avgust u okrugu Osejdž“, T. Lets / r. A. Božina, Narodno pozorište/Narodno kazalište/Népszínház Subotica

     

     

    nedelja, 29. april

     

    11h: „Pustolovine Toma Sojera“, inspirisano romanom Marka Tvena „Doživljaji Toma Sojera“/ r. Predrag Štrbac, Dečje pozorište Subotica/Szabadkai gyermekszínház/Dječje kazalište Subotica

     

    20h: „Zrenjanin“, I. Štiks / r. B. Liješević, Narodno pozorište „Toša Jovanović“, Zrenjanin

     

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura