• Zlato i srebro za Mešoviti omladinski hor na festivalu u Firenci! (Foto)

    Mešoviti omladinski hor Muzičke škole „Josif Marinković“ iz Zrenjanina uspešno se predstavio na trećem Internacionalnom horskom festivalu „Leonardo da Vinči“ u Firenci. Zrenjaninci su na ovom takmičenju, na kojem je učestvovalo 15 horova iz Danske, Amerike, Kine, Južne Koreje, Tajvana, Filipina, Indonezije, Srbije i Španije, osvojili zlatnu i srebrnu diplomu.   – Ponosna sam na […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Zlato i srebro za Mešoviti omladinski hor na festivalu u Firenci! (Foto)

    Mešoviti omladinski hor Muzičke škole „Josif Marinković“ iz Zrenjanina uspešno se predstavio na trećem Internacionalnom horskom festivalu „Leonardo da Vinči“ u Firenci. Zrenjaninci su na ovom takmičenju, na kojem je učestvovalo 15 horova iz Danske, Amerike, Kine, Južne Koreje, Tajvana, Filipina, Indonezije, Srbije i Španije, osvojili zlatnu i srebrnu diplomu.

     

    – Ponosna sam na naše pevače, njihovu posvećenost, trud i rad koji su uložili da postignemo zajednički cilj. Hrabro su se borili sa odličnim horovima. Svojim talentom, trudom i muzikalnošću uspeli su da osvoje vredne nagrade – ocenila je dirigentkinja hora Zorica Kozlovački.

     

    U horu su pevala 32 učenika Muzičke škole iz Zrenjanina, Kikinde, Banatskog Karađorđeva, Aradca, Botoša, Ečke, Novog Bečeja, Kovačice i Elemira. Hor su činili Lara Malenić, Danijela Kondić, Marta Mezei, Gabriela Svetlik, Dunja Milić, Ines Koso, Jelena Popov, Isidora Dakić, Mina Damjanov (sopran), zatim Marija Aleksić, Ivana Sakač, Milica Mićević, Ema Macko, Irina Torde, Ana Bošnjak, Jelena Nataroš, Ana Milisavljević, Katarina Goršćak, Milica Spaić i Isidora Trninić (alt), Robert Palatinuš i David Šarvari (tenor), Igor Bjelis, Slavko Rajić, Rastko Marinković, David Svetlik i Laslo Kočiš (bariton), i Vladimir Jakšić, Uroš Derikrava, Martin Tornjoš, Mihailo Novakov i Aleksandar Narižan (bas). Kao solista je nastupio bariton Vladimir Jakšić, kao i klavirski saradnik Mina Damjanov. U pratnji hora putovali su i nastavnici Aniko Gardinovački i Đorđe Miladinović.

     

    Zrenjaninski hor se takmičio u dve kategorije

     

    – Naš hor se takmičio u dve kategorije. Nastupili smo u omladinskoj kategoriji C, u kojoj smo osvojili srebrnu diplomu, i nacionalnoj kategoriji G, u kojoj smo osvojili zlato. Konkurencija sa svih strana sveta je bila neverovatna. Posebno je bila primetna ekspanzija horova iz Azije, svih uzrasta, koji su savršeno istrenirani i uvežbani. Njihovi nastupi čistoćom intonacije, koloritom svakog horskog glasa i celog hora, kao i zanimljivim koreografijama, ostavljaju publiku bez daha. Predstavljaju za nas veliki izazov i motiv da budemo još bolji i napredujemo – ocenjuje Kozlovački.

     

    Ona je prezadovoljna nastupom Mešovitog omladinskog hora Muzičke škole „Josif Marinković“ i osvojenim nagradama.

     

    – Dobili smo pozitivne kritike od žirija za našu energiju, samouverenost, snažan i kompaktan zvuk hora. A publika je glasnim uzvicima odobravanja i velikim aplauzom nagrađivala svaki naš nastup. Festival je, inače, bio izuzetno naporan. U tri dana imali smo dva takmičarska nastupa, dva nastupa na svečanim koncertima tokom otvaranja i zatvaranja festivala, nekoliko proba i zajedničko izvođenje poznatih operskih horskih numera sa ostalim horovima – priča Kozlovački.

     

    mešoviti omladinski hor

     

    Bilo i suza prilikom opraštanja od članova španskog hora

     

    Iako je taj tempo bio zamoran, članovi zrenjaninskog hora imali su priliku da čuju ostale horove i steknu puno novih prijatelja i korisnih kontakta.

     

    – Zaista sam bila fascinirana kojom brzinom ti divni mladi ljudi prelaze jezičke i kulturološke barijere i zajedno se zabavljaju, smeju, pevaju i druže. Hor sa Filipina pravio je lude žurke kad god se pojavio. A dok smo se opraštali od španskog hora bilo je i suza. Veliku podršku imali smo od novosadskog hora „Hašira“ koji se takođe uspešnim i interesantnim nastupom predstavio na festivalu – ističe Kozlovački.

     

    Ona dodaje da je poseban sjaj i glamur celom festivalu dala prelepa Firenca.

     

    Zorica Kozlovački se na kraju zahvaljuje svim ustanovama, firmama, pojedincima i posebno roditeljima pevača, koji su na razne načine pomogli da se prikupe finansijska sredstva za odlazak hora na takmičenje.

     

    – Nadamo se da smo opravdali ogromnu podršku koju su nam pružili – dodaje Kozlovački.

     

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 1

    1. BRAVO! Tako treba da se prikaže Zrenjanin i Srbija.Žalosno je to da grad nije odvojio novac za hor već su se snalazili kako su znali i umeli. Krajnje je vreme da se grad okrene ka pravim vrednostima i da to finansira. Za koje kakve gluposti je bilo novca a za ovako nešto ne.

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura