• Žilnik pred zrenjaninskom publikom

    „LogBook Serbistan“ prikazan u „Zelenom zvonu“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    ZRENJANIN – U Pozorišnom klubu „Zeleno zvono“, u organizaciji Pokreta „Novi optimizam“ i Playground produkcije, premijerno je prikazan film Želimira Žilnika „LogBook Serbistan“.

    Želimir Žilnik
    Želimir Žilnik

    Ovaj film proglašen je za najbolji dugometražni dokumentarni film u domaćoj selekciji, na 62. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma.

    „LogBook Serbistan“ je dokumentarna drama o migrantima i tražiocima azila u Srbiji, a snimljen je u okviru projekta „Jačanje medijske slobode u Srbiji“, koji finansira EU.

    Na projekciji u Zrenjaninu bio je prisutan i reditelj filma Želimir Žilnik, koji se obratio publici i odgovarao na pitanja prisutnih.

    – Oko 45.000 azilanata prođe godišnje kroz Srbiju, mnogi od njih putuju godinama, a Srbija je samo jedna od stanica na njihovom teškom putu. Krajnji cilj za većinu je zapad i sever Evrope. Iako je slika takva da su azilanti u Srbiji neprijateljski dočekani od strane stanovništva, slika nije toliko crna – naglasio je Žilnik, ističući da ljudi iz Srbije azilantima često poklanjaju odeću, i nemaju negativan odnos prema njima.

    Reditelj je u ostvarenju „LogBook Serbistan“ načinio važnu paralelu, pa se kroz film „provlači“ pesma sa ovih prostora, „Moj brate u tuđini“, koja podseća na sve one koji su, zarad želje za boljim životom, prinudno ili dobrovoljno postali migranti i napustili ove prostore.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura