• Završena još jedna „Pesnička štafeta“, izabrani najbolji radovi (Foto)

    „Pesnička štafeta“, 45. po redu manifestacija za decu Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“, završena je velikom svečanošću u Kulturnom centru Zrenjanina.   U ovogodišnjoj manifestaciji učestvovalo je 60 škola iz tri okruga Banata i Bačke. Od dve stotine pesama koje su bile u konkurenciji za nagrade, izabrano je dvanaest pesama u kategoriji – jedna prva, […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Završena još jedna „Pesnička štafeta“, izabrani najbolji radovi (Foto)

    „Pesnička štafeta“, 45. po redu manifestacija za decu Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“, završena je velikom svečanošću u Kulturnom centru Zrenjanina.

     

    U ovogodišnjoj manifestaciji učestvovalo je 60 škola iz tri okruga Banata i Bačke. Od dve stotine pesama koje su bile u konkurenciji za nagrade, izabrano je dvanaest pesama u kategoriji – jedna prva, dve druge i tri treće nagrade. Ovaj princip primenjen je i za niže i za više razrede osnovne škole.

     

    Uz pesme najuspešnijih mladih pesnika, na završnoj svečanosti izvedeni su i odabrani programi kojima su u svojim školama deca dočekivala pesnika. Deo atmosfere dočaran je i na bini Kulturnog centra, na kojoj su nastupili učenici iz Kleka, Torde, Novog Bečeja, Orlovata i zrenjaninskih škola „Đura Jakšić“, „Vuk Karadžić“ i „Žarko Zrenjanin“. Kolaž je režirala učiteljica Sonja Vujaković.

     

    Gostujući pesnik ovogodišnje „Pesničke štafete“ bio je književnik, dramaturg i reditelj Vladimir Andrić. On i zrenjaninski bibliotekari su od 25. marta do 5. aprila obišli 60 škola u tri okruga Banata i Bačke. Zrenjaninska biblioteka ostvarila je izuzetnu saradnju sa svim školama – učesnicama, nastavnim osobljem, bibliotekarima i učenicima.

     

    Gostujući književnik deci je predstavio svoje stvaralaštvo, kao i knjigu „Savršen darmar“, koju je biblioteka objavila povodom ovogodišnje „Pesničke štafete“. Manifestaciju je pratilo oko deset hiljada mališana, a tri hiljade je aktivno učestvovalo. Preko 200 pesama ušlo je u konkurenciju za nagrade, a 12 najuspešnijih učesnika predstavili su svoje pesme na velikoj završnoj svečanosti, gde su dobili i nagrade.

     

    Dvanaestoro nagrađenih učenika dobilo je tablet računare, poklon Telekoma Srbija, koje je, u ime kompanije, uručio Slaviša Vlačić. Kompanija „Gomex“ i ove godine pripremila je slatke pakete koje je uručio Nedeljko Golušin, marketing menadžer kompanije.

     

    Treba naglasiti da je od ove godine „Pesnička štafeta“ uvrštena u manifestacije od posebnog značaja za Grad Zrenjanin.

     

    pesnička štafeta

     

    Evo i imena nagrađenih učesnika 45. „Pesničke štafete“:

     

    Niži razredi:

     

    3. Aleksa Stojkovac, II razred, OŠ „Vuk Karadžić” Zrenjanin – za pesmu „Hladno jutro”

    3. Sofija Kešelj, I razred, OŠ „Petar Petrović Njegoš” Zrenjanin – za pesmu „Prvak”

    3. Zoran Katić, IV razred, OŠ „Svetozar Miletić” Gardinovci – za pesmu „Azbuka”

    2. Andrea Karlaš, III razred, OŠ „Petar Kočić” Čestereg – za pesmu „Pad”

    2. Aleksandar Stokić, IV razred, OŠ „Uroš Predić” Orlovat – za pesmu „Kišobran”

    1. Sergej Petković, III razred, OŠ „Dr Jovan Cvijić” Zrenjanin – za pesmu „Učenje”

     

    Viši razredi:

     

    3. Marko Dimović, V razred, OŠ „Đura Jakšić” Međa – za pesmu „Živela sloboda”

    3. Aleksa Bjeljac, VI razred, OŠ „Slavko Rodić” Krajišnik – za pesmu „San”

    3. Miroslav Vrška, VI razred, OŠ „Bratstvo jedinstvo” Belo Blato – za pesmu „Sliepka” (Kokoška)

    2. Anđela Novakov, VIII razred, OŠ „Mladost” Tomaševac – za pesmu „Majčina”

    2. Emina Stan, VII razred, OŠ „Stanko Krstin” Radojevo – za pesmu „Igre”

    1. Lenke Sava, VII razred, OŠ „Đura Jakšić” Banatski Dvor – za pesmu „Deda“

     

    Da podsetimo, od prve „Pesničke štafete“ koja je održana 1975. godine, najbolji pesnici za decu bili su gosti – voditelji manifestacije, među njima Desanka Maksimović, Mira Alečković, Ljubivoje Ršumović, Dobrica Erić, Vesna Aleksić, Mošo Odalović, Slobodan Stanišić, Raša Popov, Duško Trifunović, Dragan Lukić, Pero Zubac… Uz „Zmajeve dečje igre”, „Pesnička štafeta“ ubraja se u manifestacije za decu sa najdužom tradicijom u Srbiji. A od 1980. svake godine, u okviru manifestacije, objavljena je jedna knjiga za decu gostujućih pesnika.

     

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura