• Završena 44. “Pesnička štafeta”, podeljene nagrade, otvorena izložba

    Otvaranjem tematske izložbe u Gradskoj narodnoj biblioteci “Žarko Zrenjanin” i svečanim programom u Narodnom pozorištu završena je 44. po redu “Pesnička štafeta”. Povodom završetka 44. „Pesničke štafete“ u Gradskoj narodnoj biblioteci, zahvaljujući stručnoj pomoći saradnika iz knjižare „Birooprema“ priređena je tematska izložba „Pesnička štafeta“ – jednistveno kulturno nasleđe“, koja, u formi vremenske linije, prikazuje razvoj […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Završena 44. “Pesnička štafeta”, podeljene nagrade, otvorena izložba

    Otvaranjem tematske izložbe u Gradskoj narodnoj biblioteci “Žarko Zrenjanin” i svečanim programom u Narodnom pozorištu završena je 44. po redu “Pesnička štafeta”.

    Povodom završetka 44. „Pesničke štafete“ u Gradskoj narodnoj biblioteci, zahvaljujući stručnoj pomoći saradnika iz knjižare „Birooprema“ priređena je tematska izložba „Pesnička štafeta“ – jednistveno kulturno nasleđe“, koja, u formi vremenske linije, prikazuje razvoj manifestacije od njenog nastanka, 1975. godine,  do danas. Izložbu su otvorili direktor zrenjaninske biblioteke, Milan Bjelogrlić i pisac Uroš Petrović.

     

    Nakon otvaranja izložbe, u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ svečanim programom završena je ovogodišnja manifestacija. Predstavljeni su odabrani programi osnovaca iz Osnovnih škola „Vuk Karadžić“, „Jovan Cvijić“ i „Đura Jakšić“ iz Zrenjanina. U ime organizatora manifestacije, deci, prosvetnim radnicima i gostujućim stvaraocima zahvalili su se direktor biblioteke, Milan Bjelogrlić i Andrej Jakovljev.

     

    Pesnička štafeta

     

    Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika pozdravio je sve učesnike u ime Grada Zrenjanina koji je pokrovitelj manifestacije, a književnici Branko Stevanović, Uroš Petrović, Dušan Pop Đurđev i Dejan Aleksić predstavili su ovogodišnje najuspešnije mlade stvaraoce stihova. Preko 200 pesama i autora ušlo je u konkurenciju za nagrade, među kojima je odabrano 12 najuspešnijih učesnika. Dodeljene su tri treće nagrade, dve druge i po jedna prva, kako za učenike nižih, tako i za učenike viših razreda osnovnih škola.

     

    Evo i spiska nagrađenih učesnika 44. „Pesničke štafete“:

     

    Niži razredi:

    1. Katarina Teodorović, 4. razred, OŠ „Dr Boško Vrebalov“ Melenci -za pesmu „Miš”
    1. Dragan Panić, 3. razred, OŠ „Svetozar Miletić“, Vilovo -za pesmu „Burek”
    1. Dijana Keseg, 3. razred, OŠ „Sonja Marinković“ Zrenjanin -za pesmu „Moj papagaj”
    1. Svetlana Gluvakov, 3. razred, OŠ “Veljko Đuričin”Jarkovac -za pesmu „Banat”
    1. Jelena Sabo, 4. razred, OŠ ,,Bratstvo-jedinstvo”Belo Blato -za pesmu „Naočare”
    1. Lorant Nađ Bakoš, 4. razred, OŠ ,, Sonja Marinković” Lukino Selo -za pesmu „Kliker u mojoj glavi“

    Viši razredi:

    1. Anastasija Vanja Romanov, 7. razred, OŠ „Mladost“ Tomaševac -za pesmu „Proleće u meni”
    1. Sintija Đember, 6. razred, OŠ „Miloje Čiplić“ Novi Bečej -za pesmu „Ma rossz leszek“/ „Danas ću biti nevaljala“
    1. Neda Grgić, 6. razred, OŠ „Đura Jakšić“ Međa -za pesmu „Brzalica“
    1. Sara Kovač, 6. razred, OŠ “Bratstvo-jedinstvo” Belo Blato -za pesmu „Nebo“/„Nebo“
    1. Isidora Cvetić, 7. razred, OŠ „Aleksa Šantić“ Sečanj -za pesmu „Ogledalo“
    1. Ema Nađ , 7. razred, OŠ “Sonja Marinković” Zrenjanin -za pesmu „Bez granica”

     

    Dvanaestoro nagrađenih dobilo je tablet računare,  poklon Kompanije Telekom  Srbija, koje je u ime kompanije uručio Slaviša Vlačić, potom knjige izdavačkih kuća „Kreativni centar“ i „Propolis buks“, a Kompanija „Gomex“ i ove godine pripremila je slatke pakete koje je uručio Nedeljko Golušin, marketing menadžer kompanije.

    Zrenjaninska biblioteka posvetila je ovogodišnju manifestaciju književniku i prijatelju biblioteke, koji je dva puta bio voditelj “Pesničke štafete”, Igoru Kolarovu (1973-2017).

     

    Pesnička štafeta

     

    Igoru u čast, manifestaciju je ove godine vodilo pet pisaca za decu, i to Dejan Aleksić, Jasminka Petrović, Branko Stevanović, Dušan Pop Đurđev i Uroš Petrović, a knjigu koju je objavila biblioteka povodom ovogodišnje manifestacije, “Veliki lepi balon” Igora Kolarova i prijatelja, ilustrovalo je šest naših najpoznatijih ilustratora. Bogatoj zbirci od 40 knjiga za decu koje je biblioteka povodom manifestacije objavila u ediciji “Književnost za decu i omladinu” pridružila se, kao 41. drugačija u odnosu na sve dosadašnje, knjiga „Veliki lepi balon“ koja sadrži tekstove Igora Kolarova, kao i pesme i priče pet stvaralaca koji su bili gostujući voditelji manifestacije. Knjigu je ilustrovalo šest poznatih ilustratora, i to Dobrosav Bob Živković, Ana Petrović, Kosta Milovanović, Mladen Anđelković, Tihomir Čelanović i Aleksa Gajić.

     

    Pesnička štafeta

     

    Da podsetimo, bibliotekari i gostujući pesnici su u periodu od 16. do 27. aprila obišli su srednji Banat i opštinu Titel. “Pesnička štafeta” stigla je u 60 škola, okupila je 10.000 mališana, a 3.000 je aktivno učestvovalo u manifestaciji predstavljajući gostujućim autorima svoje stihove.

     

    Podršku ovogodišnjoj manifestaciji pružili su i EU info centar, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, kompanija „Mrkšićevi salaši“ i Buregdžinica „Omladina“.

     

    I na kraju podsećamo da su, od prve „Pesničke štafete“ koja je održana 1975. godine, najbolji pesnici za decu u kontinuitetu bili gosti-voditelji manifestacije, i to Desanka Maksimović, Mira Alečković, LJubivoje Ršumović, Dobrica Erić, Vesna Aleksić, Mošo Odalović, Raša Popov, Duško Trifunović, Dragan Lukić, Pero Zubac, Igor Kolarov, Dejan Aleksić, Branko Stevanović, Jasminka Petrović…

     

    Uz „Zmajeve dečje igre”, „Pesnička štafeta“ ubraja se u manifestacije za decu sa najdužom tradicijom u Srbiji.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura