Kultura Vesti Zrenjanin

Vrsni pijanista Florian Jenovan muzicirao na orguljama iz 1907. godine

florian jenovan
Foto: Privatna arhiva

Zrenjaninci koji uživaju u klasičnoj muzici Floriana Jenovana upoznali su kao vrsnog pijanistu i orguljaša. Na poslednjem Božićnom koncertu, koji je održan u Rimokatoličkoj katedrali, Florian Jenovan je oduševio publiku muzicirajući na orguljama koje datiraju iz 1907. godine.

 

Florian je, ipak, na prvom mestu – pijanista. Ovaj 20-godišnjak iz Sajana, mesta pored Kikinde, nižu muzičku školu završio je u Kikindi. Srednje muzičko obrazovanje nastavio je u Zrenjaninu, u Muzičkoj školi „Josif Marinković“.

 

– Za Zrenjanin me vežu najlepše uspomene. Još u ranom detinjstvu voleo sam da pevam, zatim i da sviram, a početak je bio na sintisajzeru. U Kikindi su me osnovama klavira naučile profesorice Eva Sabo i Sonja Ostojić, a po dolasku u Zrenjanin dočekala me je profesorica Bojana Maćešić. Sve one su zaslužne za moje dosadašnje uspehe, a nadam se i buduće – kaže za portal zrenjaninski.com Florian Jenovan.

 

Pročitajte još: Onlajn koncert povodom Dana Muzičke škole „Josif Marinković“ (Video)

 

A u Florianovoj riznici su prva, druga i treća mesta na domaćim i međunarodnim muzičkim takmičenjima.

 

florian jenovan
Foto: Privatna arhiva

 

Florian Jenovan: Muzika je i moj posao i moje slobodno vreme

 

Danas je on student prve godine klavira na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu, u klasi naše proslavljene i svetski poznate pijanistkinje Rite Kinke.

 

– Muzika i klavir su moj život i u potpunosti sam posvećen vežbanju koje nekad traje i pet, pa i više sati dnevno – ističe naš sagovornik.

 

Ipak, on je i odličan orguljaš, što je bio i povod našem razgovoru.

 

– Orgulje takođe volim i vrlo rado ih sviram, ali na njima izvodim samo liturgijsku muziku. Najviše volim da sviram Baha – dodaje Florian, koji je crkveni orguljaš u crkvi u Sajanu.

 

Takođe, Florian je i horovođa u Mađarskom kulturnom centru „Petefi Šandor“ u Novom Sadu.

 

– Kad me pitaju šta radim u slobodno vreme, kažem im da je muzika i moj posao i moje slobodno vreme – završava razgovor Florian Jenovan, mladi pijanista i orguljaš.

 

florian jenovan
Foto: Privatna arhiva

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM