• USKORO PREMIJERA FILMA O PROFESORU IVANU LERIKU

    ZRENJANIN – Produkcioni tim „Digital Style“ ubrzano završava dokumentarni film „Profesor Lerik – život, epoha, estetika“, čija premijera će biti uskoro. – Ambicija kreatora ovog ostvarenja je da značaj i delo profesora Ivana Lerika sagleda iz perspektive današnjeg vremena, što znači da će ponuditi, onima koji su bili savremenici Lerikovi, potpuniju i relevantniju sliku njegovog […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    USKORO PREMIJERA FILMA O PROFESORU IVANU LERIKU

    ZRENJANIN – Produkcioni tim „Digital Style“ ubrzano završava dokumentarni film „Profesor Lerik – život, epoha, estetika“, čija premijera će biti uskoro.

    Olga Lerik Milovanović

    – Ambicija kreatora ovog ostvarenja je da značaj i delo profesora Ivana Lerika sagleda iz perspektive današnjeg vremena, što znači da će ponuditi, onima koji su bili savremenici Lerikovi, potpuniju i relevantniju sliku njegovog života i rada. Film, tako, donosi niz nepoznatih činjenica iz života i radne karijere ovog popularnog zrenjaninskog profesora latinskog jezika. Ostalima, a njih je i najviše, mlađim generacija i ljudima izvan Zrenjanina, prezentira se jedna uravnotežena i više uglova sagledana priča o sudbini jednog nesvakidašnje intelektualca u protivrečnim vremenima dvadesetog veka u bivšoj Jugoslaviji – govori autor filma, književnik Zoran Slavić.

    Autori, i njihovi sagovornici, u filmu takođe pokušavaju da jasnije osvetle Lerikovo učešće u velikom književno – ideološkom sporu realista i modernista u Srbiji, sredinom sedamdesetih. Naročito je zanimljiv disput o Lerikovoj „Estetici“, knjizi koja je decenijama bila predmet književnih sporenja i ostalih kontroverzi, a da istovremeno nije skoro ni pročitana. U kontekstu tih književno – istorijskih rasprava jedan od sagovornika u filmu, dr Draško Ređep, svojim tumačenjem kao da unosi novo svetlo, ne samo na Lerikovo učešće u književnom „sukobu“, već nagoveštava potrebu novog, kulturološkog, tumačenja tih datuma kada su se u Srbiji ideologija i umetnost svakodnevno preplitale.

    Sve ovo gledaoci će imati prilku da vide već na zrenjaninskoj premijeri filma, koja je predviđena za početak aprila.

    Autor filma je književnik Zoran Slavić, produkciju radi „Digital Style“, sa Đulom Feldešijem kao producentom i montažerom ovog ostvarenja. Snimateljski posao je obavio Dušan Udicki, a postprodukciju Dušan Bartolović. Autorsku muziku potpisuje zrenjaninski kompozitor Srđan Marinković.  Takođe, i u ovom dokumentarnom filmu reitelj Zoran Slavić i „Digital Style“ nastavljaju saradnju sa Brankom Đukićem, slikarom, crtačem stripova i ilustratorom.

    U filmu su sagovornici dr Draško Ređep, književnik, Olga Lerik Milovanović, ćerka profesora Lerika, Dušan Radaković, bivši gradonačelnik Zrenjanina, Duško Kirćanski, akademski grafičar, Radovan Živankić, akademski slikar, Rudolf  Brkić, akademski slikar…

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura