Kultura

UMETNOŠĆU SE BORE PROTIV GRANICA U DRUŠTVU

umetnoscu-protiv-granica

ZRENJANIN – Izložba “Umetnošću protiv granica – participacija korisnika Gerontološkog centra kroz radionice i izložbu” biće svečano otvorena u četvrtak, 21. decembra, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

 

 

Ovom izložbom se završava projekat u kojem su učestvovali Gerontološki centar Zrenjanin i Narodni muzej Zrenjanin, a prethodili su joj etnološko predavanje i šest kreativnih radionica. Ideja je participacija starih lica, osoba s invaliditetom i ostalih socijalno isključenih grupa, koja se izražava i realizuje kroz kreativne radionice i izložbu.

 

Na izložbi će biti prikazani radovi sa radionica koje je, u prostorijama Gerontološkog centra, vodio Milan Grahovac, akademski slikar i kustos Narodnog muzeja Zrenjanin. Zamisao projekta jeste rad u kome su osmišljavane slobodne forme umetničkog izraza. Na radionicama je učestvovalo oko deset korisnika. Na izložbi će se videti dva izraza, jedan koji su učesnici radili ranije, u prošlosti, i drugi izraz koji je rađen na radionici, s novim nadahnućem i inspiracijom. Rezultat je novo tumačenje radova i njihova upotrebna vrednost kao umetničke terapije. Biće prikazano više od 70 radova, vizuelnih i taktilnih.

 

Važan deo projekta je i razvijanje uloge u kojoj se korisnici uključuju u pravljenje taktilnih izraza koje mogu da čitaju slepe i slabovide osobe. Takođe, izložbu prati i katalog na Brajevom pismu.

 

Autorka projekta je Ksenija Mihić, etnolog – antropolog, kustos Narodnog muzeja Zrenjanin.

 

Izložba će trajati do kraja januara 2018. godine.

Podeli članak
sinovoz
FAM