Kultura Vesti Zrenjanin

U susret 2. Fotografskoj umetničkoj koloniji u Zrenjaninu

Povodom početka druge Fotografske umetničke kolonije, u sredu 8 . maja u 18 časova na Trgu Slobode u Zrenjaninu biće otvorena izložba fotografija.

 

Izložba starih majstora fotografije biće predstavljena javnosti na petnaest panela u velikom formatu. Na oko četrdeset fotografija snimljenih između 1853. i 1940. godine, moći će da se vide do sada neobjavljene fotografije iz istorije grada. Jedna od njih je postavljanje spomenika kralju Petru I Karađorđeviću, koji je od strane nacista srušen 1941. godine, a obnovljen 2004. Na izložbi će se naći i fotografije iz svakodnevnog života grada, koje se nalaze se u privatnim kolekcijama Stevana Radišića, Ivana Pančića, Danijela Vrške i Duška Malbaškog, a zastupljene su i fotografije iz fototeke Narodnog muzeja u Zrenjaninu.

 

Organizator izložbe je Savremena galerija Ečka, u saradnji sa Fotografskim dokumentacionim centrom, a pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina.

 

Izložbu će, u ime domaćina, otvoriti gradonačelnik Čedomir Janjić.

 

 

Umetnička Fotografska kolonija počeće istog dana okupljanjem fotografa na Carskoj Bari, među kojima su velikani srpske fotografije kao i izuzetni autori mlađe generacije.
Već u četvrtak 9. maja od 17 časova ljubitelji fotografije imaće priliku da u prostoru Savremene galerije provedu vreme uz Voju Mitrovića, koji živi i radi u Parizu, a koji predstavlja izuzetno značajno ime u svetskoj fotografiji. Neretko ga pominju uz Anri Kartije Bresona i Kudelku, za koje ga je vezivalo i vezuje iskreno prijateljstvo.

 

Istog dana svi zainteresovani moći će da se druže sa sjajnim Tomislavom Peternekom, koga u svetu fotografije ne treba posebno predstavljati. Peternek je jedan od naših najznačajnijih majstora fotografije. Zrenjaninskoj publici će se nakon toga obratiti Nino Rakićević koji živi i radi u Kaliforniji. Nino je fotograf i profesor fotografije na Santa Barbari, i Sony ambasador, a u svetu je napravio izuzetan uspeh na profesionalnom i na umetničkom planu.

 

 

Završnog dana manifestacije 10. maja, u prostoru Savremene galerije, od 14 časova, u programu je druženje se sa Borivojem Mirosavljevićem majstorom jugoslovenske fotografije koji će predstaviti i svoju najnoviju knjigu o fotografiji.

 

Osim već navedenih majstora fotografske umetnosti, kao učesnici po pozivu na Fotografskoj koloniji učestvuju velika imena u svetu fotografije, Vukica Mikača, Gordan Pomorišac, Sanja Knežević, Martin Candir, Zoran Jovanović Mačak, Gordana Hajinović i Sonja Žugić.

 

 

Osnivač kolonije i tvorac ovogodišnje izložbe je renomirani zrenjaninski fotoreporter i fotograf Jovan Njegović Drndak, koji ističe da su ovo „prvi stepenici koje gradimo u susret osnivanja Muzeja Fotografije u gradu Zrenjaninu, koji to svakako zaslužuje“.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM