• Tradicionalna manifestacija „Pesnička štafeta“ promovisana u Beogradu

    Tradicionalna manifestacija „Pesnička štafeta“ promovisana je sinoć u KROKODILovom Centru za savremenu književnost u Beogradu.   Zrenjaninska manifestacija predstavljena je izložbom pod nazivom „Pesnička štafeta – jedinstveno kulturno nasleđe 1975–2018“, uz obilje panoa i fotografija na kojima su izdvojeni detalji sa svih štafeta. Prikazan je i promotivni video prilog, u kojem su evocirane uspomene na […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Tradicionalna manifestacija „Pesnička štafeta“ promovisana u Beogradu

    Tradicionalna manifestacija „Pesnička štafeta“ promovisana je sinoć u KROKODILovom Centru za savremenu književnost u Beogradu.

     

    Zrenjaninska manifestacija predstavljena je izložbom pod nazivom „Pesnička štafeta – jedinstveno kulturno nasleđe 1975–2018“, uz obilje panoa i fotografija na kojima su izdvojeni detalji sa svih štafeta. Prikazan je i promotivni video prilog, u kojem su evocirane uspomene na davne početke ovog jedinstvenog kulturnog događaja, uz hronološko praćenje najzanimljivijih detalja, kroz prošle decenije do danas.

     

    Publika je mogla da se upozna sa mišljenjima brojnih poznatih dečjih pesnika – svojevremenih voditelja štafeta, o tome koliko je manifestacija, koju je odnegovala i održala zrenjaninska biblioteka, značajna za pesništvo, dečje pesnike i naravno desetine hiljada dece koja su u njoj učestvovala i učestvuju. A sve prisutne razgalili su nadahnuti i iskreni odgovori dece, učesnika i osvajača nagrada na štafeti.

     

    U usmenom delu promocije, Ana Davidovac, Dragana Sabovljev, Jasminka Petrović i Vladimir Arsenijević razgovarali su o istorijatu i edukativnoj ulozi štafete, koja je opstala i kontinuirano trajala i u najtežim uslovima raspada nekadašnje Jugoslavije, pa čak i NATO bombardovanja. Govorilo se i o saradnji biblioteke sa osnovnim školama, o izdavanju knjiga dečje poezije u okviru edicije „Književnost za decu i omladinu“ izdavačke delatnosti Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“, kao i o jedinstvenom kulturnom nasleđu koje doprinosi izgradnji ličnog identiteta učesnika i profesionalnog identiteta ustanove, izgradnji nacionalnog identiteta i decentralizaciji kulture na našim prostorima.

     

    Pesnička štafeta

     

    Bilo je i žustrih primedbi zbog odluke republičkog Ministarstva za kulturu i informisanje da finansijski ne podrži ovogodišnju „Pesničku štafetu“, uz obrazloženje koje se može sažeti u stav da je manifestacija lokalnog karaktera.

     

    Na kraju, beogradska publika mogla je da sazna ono što je odavno upisano u ličnu kartu manifestacije „Pesnička štafeta“, da neprekidno traje 43 godine, angažuje najznačajnije savremene stvaraoce za decu i preko deset hiljada direktnih i indirektnih učesnika, obilazi 60 osnovnih škola u tri okruga i sedam opština Banata i Bačke, svake godine, promoviše čitanje, pisanje, kreativno izražavanje, takmičarski duh, kao i multijezičnost i multikulturalnost, toleranciju i poštovanje različitosti. Ili je dovoljno samo citirati Ljubivoja Ršumovića – „Pesnička štafeta je škola za mlade pesnike“.

     

    I da podsetimo, domaća književnost za decu, zahvaljujući poduhvatu GNB „Žarko Zrenjanin“ da od 1980. godine, uoči manifestacije, obljavljuje pesničke zbirke gostujućih pesnika, postala je bogatija za 40 respektabilnih naslova. A voditelji te manifestacije, neki u više navrata, bili su Desanka Maksimović, Ljubivoje Ršumović, Dobrica Erić, Mira Alečković, Milovan Danojlić, Mošo Odalović, Radivoj Šajtinac, Duško Trifunović, Pero Zubac, Dragan Lukić, Raša Popov, Vladimir Andrić, Jasminka Petrović…

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura