Kultura

Tematsko predavanje „Vasa Pomorišac – jedan slikar i jedan grad“

vasa pomorišac

Tematsko predavanje pod nazivom „Vasa Pomorišac – jedan slikar i jedan grad“ održano je u Narodnom muzeju Zrenjanin.

 

Predavanje je priređeno u okviru izložbe „Vasa Pomorišac – od tradicije do moderne“. Moderator predavanja bila je viši kustos Olivera Skoko. Predavanje su održale Ivana Arađan, kustos – istoričar umetnosti iz Narodnog muzeja Zrenjanin, i Slavica Popov, viši kustos – istoričar umetnosti iz Savremene galerije Zrenjanin.

 

Ivana Arađan je podsetila na biografske detalje iz žitija velikog slikara, od njegovor rođenja 1893. u Modošu, današnjem Jaši Tomiću, do smrti 1961. u Beogradu. Obrađeni su svi periodi njegovog stvaralaštva, u jednom gradu, koji je za njegovog života bio i Veliki Bečkerek, i Petrovgrad i Zrenjanin. Posebno je obrađen period posle Drugog svetskog rata, odnosno stvaralačka i izlagačka delatnost znamenitog slikara u našem gradu u periodu od 1945, sve do njegove smrti 1961. godine. Naravno, uz podsećanje na izložbe organizovane nakon 1961. godine u Narodnom muzeju Zrenjanin.

 

Ivana Arađan podsetila je da je nakon oslobođenja 1945. godine Vasa Pomorišac bio je angažovan kao konzervator i restaurator u tadašnjem Gradskom muzeju u Petrovgradu.

 

– Te 1945. i 1946. godine, pored poslova na prikupljanju, konzervaciji i restauraciji muzealija, Pomorišac je držao i slikarski kurs. Na tom kursu pouke su stekli i neki od poznatijih zrenjaninskih umetnika poput Tivadara Vanjeka, Mirjane Šipoš i drugih. Takođe, aktivno je učestvovao u organizovanju prve posleratne izložbe u našem gradu. Bila je to Izložba živih vojvođanskih likovnih umetnika, 1945. godine, koja je okupila neka od najznačajnijih imena srpskog slikarstva – naglasila je Arađan.

 

Bio jedan od učesnika Prve slikarske kolonije u Ečki

 

Slavica Popov predočila je činjenice o uticaju Vase Pomorišca na likovnu scenu u gradu na Begeju, u raznim periodima. Posebno se osvrnula na to koliko je Pomorišac inspirisao Tivadara Vanjeka i Mirjanu Šipoš. Ona je podsetila i na njegovu ulogu u formiranju prve slikarske kolonije u Ečki.

 

– Vasa Pomorišac bio je i jedan od učesnika Prve slikarske kolonije u Ečki. Ta kolonija je održana tokom leta 1956. godine u paviljonu dvorca Kaštel. U društvu dvadesetak slikara i vajara, stvarao je likovna dela na obali Begeja. Oktobra te godine organizovana je i Prva izložba Slikarske kolonije u Narodnom muzeju Zrenjanina. Tu je Pomorišac izložio dela nastala u njoj, ali i neka starija. Sa ove izložbe, putem otkupa, tri slike su uvrštene u fond Savremene galerije Zrenjanin – podsetila je Popov.

 

Veoma emotivno bilo je i podsećanje Danice Letonai, ćerke upravnika muzeja u Petrovgradu, Miloša Kekeza, koji je bio lični prijatelj Pomorišca. Ona je iznela svoje impresije o umetniku, koji je njen portret radio u vreme kada je bila devojčica.

 

 

Podeli članak
sinovoz
FAM