• „Tartif“ najbolja predstava na Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine

    Žiri 69. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine odlučio je o nagradama, a u konkurenciji je bilo deset predstava, u izvođenju sedam pozorišnih ansambala.   U sastavu žirija bila je rediteljka i književnica Vida Ognjenović, kao predsednica, zatim scenograf i kostimograf Miodrag Tabački i glumac i profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu Predrag Momčilović.   Nagrada za […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    „Tartif“ najbolja predstava na Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine

    Žiri 69. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine odlučio je o nagradama, a u konkurenciji je bilo deset predstava, u izvođenju sedam pozorišnih ansambala.

     

    U sastavu žirija bila je rediteljka i književnica Vida Ognjenović, kao predsednica, zatim scenograf i kostimograf Miodrag Tabački i glumac i profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu Predrag Momčilović.

     

    Nagrada za najbolju predstavu, u celini, dodeljuje se predstavi „Tartif“, Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad. Predstava je rađena po motivima originalne Molijerove drame, a autor i reditelj je Igor Vuk Torbica,

     

    Nagrada za najbolju predstavu za decu, u celini, dodeljuje se predstavi „Izvini mama“, Dečjeg pozorišta Subotica, po bajci „Neću da se izvinim“ Sofije Prokofjeve. Dramatizaciju i režiju potpisuje Todor Valov.

     

    Za najbolju režiju nagrađuje se Igor Vuk Torbica, za predstavu „Tartif“.

     

    Žiri je glasao i da se dodele dve ravnopravne glumačke nagrade za najbolju žensku ulogu. Jedna je Marti Bereš, za ulogu Hasanaginice u predstavi „Hasanaginica“. Predstava je rađena po motivima drame Ljubomira Simovića, u režiji Andraša Urbana, a u izvođenju Novosadskog pozorišta/Ujvidekisinhaz. Druga je Hani Selimović za ulogu Dorine u predstavi „Tartif“.

     

    Nagrada za najbolju mušku ulogu ide Saši Torlakoviću, za ulogu Tartifa u istoimenoj predstavi.

     

    Sve odluke žirija bile su jednoglasne

     

    Za najbolju ulogu u predstavama za decu, nagrada se dodeljuje Aleksandru Ristovskom, za ulogu Pastira i Doktorice Mice u predstavi „Konjski zubić u našeg cara“, Narodnog pozorišta Sombor. Predstava je rađena po tekstu Miodraga Milovanova, u režiji Đurđe Tešić.

     

    Olegu Katorginu sleduje nagrada za najbolju scenografiju, za predstavu „Zatvorenik i Šestoprsti“ Pozorišta mladih, Novi Sad, po istoimenoj priči Viktora Peljevina, u režiji Dimitrija Vihreckija.

     

    Nagradu za najbolji kostim žiri je dodelio Vanji Popović, za kostime u predstavi „Bilo jednom u Banatu“, Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina. Mjuzikl je rađen po tekstu Željka Mijanovića i Vladimira Lazića, a prema priči „Legenda o pozorištu“ Igora Bojovića, i u režiji Vladimira Lazića.

     

    Nagrada „Tihomir Mačković’““, za najbolju kreaciju lutaka, dodeljuje se Nataliji Vočev, za rad u predstavi „Izvini mama“.

     

    Za najbolju muziku nagrađuje se Irena Popović Dragović, za predstavu „Hasanaginica“.

     

    Žiri je odlučio i o specijalnim nagradama. Jedna dobitnica specijalne nagrade je Amalija Benet, za pokret i izbor muzike u predstavi „Veštice iz Salema“, Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, po tekstu Artura Milera, u režiji i adaptaciji Nikite Milivojevića. Druga je ansamblu predstave „Bilo jednom u Banatu“, za kolektivnu igru.

     

    Memorijalna nagrada „Ivana Mirkov – Vlačić“, za najbolju likovnu obradu predstave, dodeljuje se predstavi „Veštice iz Salema“. Nagradu će dodeliti porodica Mirkov.

     

    A Viktoriji Palfi, po odluci žirija, Savez dramskih umetnika Vojvodine, dodeljuje nagradu mladom glumcu, za ulogu dečaka Vasje u predstavi „Izvini mama“.

     

    Sve odluke žirija bile su jednoglasne.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura