Kultura Vesti Zrenjanin

“Tartif” najbolja predstava na Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine

predstava tartif
Foto: Jovan Njegović Drndak

Žiri 69. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine odlučio je o nagradama, a u konkurenciji je bilo deset predstava, u izvođenju sedam pozorišnih ansambala.

 

U sastavu žirija bila je rediteljka i književnica Vida Ognjenović, kao predsednica, zatim scenograf i kostimograf Miodrag Tabački i glumac i profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu Predrag Momčilović.

 

Nagrada za najbolju predstavu, u celini, dodeljuje se predstavi “Tartif”, Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad. Predstava je rađena po motivima originalne Molijerove drame, a autor i reditelj je Igor Vuk Torbica,

 

Nagrada za najbolju predstavu za decu, u celini, dodeljuje se predstavi “Izvini mama”, Dečjeg pozorišta Subotica, po bajci „Neću da se izvinim“ Sofije Prokofjeve. Dramatizaciju i režiju potpisuje Todor Valov.

 

Za najbolju režiju nagrađuje se Igor Vuk Torbica, za predstavu “Tartif”.

 

Žiri je glasao i da se dodele dve ravnopravne glumačke nagrade za najbolju žensku ulogu. Jedna je Marti Bereš, za ulogu Hasanaginice u predstavi “Hasanaginica”. Predstava je rađena po motivima drame Ljubomira Simovića, u režiji Andraša Urbana, a u izvođenju Novosadskog pozorišta/Ujvidekisinhaz. Druga je Hani Selimović za ulogu Dorine u predstavi “Tartif”.

 

Nagrada za najbolju mušku ulogu ide Saši Torlakoviću, za ulogu Tartifa u istoimenoj predstavi.

 

Sve odluke žirija bile su jednoglasne

 

Za najbolju ulogu u predstavama za decu, nagrada se dodeljuje Aleksandru Ristovskom, za ulogu Pastira i Doktorice Mice u predstavi “Konjski zubić u našeg cara”, Narodnog pozorišta Sombor. Predstava je rađena po tekstu Miodraga Milovanova, u režiji Đurđe Tešić.

 

Olegu Katorginu sleduje nagrada za najbolju scenografiju, za predstavu “Zatvorenik i Šestoprsti” Pozorišta mladih, Novi Sad, po istoimenoj priči Viktora Peljevina, u režiji Dimitrija Vihreckija.

 

Nagradu za najbolji kostim žiri je dodelio Vanji Popović, za kostime u predstavi “Bilo jednom u Banatu”, Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” iz Zrenjanina. Mjuzikl je rađen po tekstu Željka Mijanovića i Vladimira Lazića, a prema priči “Legenda o pozorištu” Igora Bojovića, i u režiji Vladimira Lazića.

 

Nagrada “Tihomir Mačković’“”, za najbolju kreaciju lutaka, dodeljuje se Nataliji Vočev, za rad u predstavi “Izvini mama”.

 

Za najbolju muziku nagrađuje se Irena Popović Dragović, za predstavu “Hasanaginica”.

 

Žiri je odlučio i o specijalnim nagradama. Jedna dobitnica specijalne nagrade je Amalija Benet, za pokret i izbor muzike u predstavi “Veštice iz Salema”, Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, po tekstu Artura Milera, u režiji i adaptaciji Nikite Milivojevića. Druga je ansamblu predstave “Bilo jednom u Banatu”, za kolektivnu igru.

 

Memorijalna nagrada “Ivana Mirkov – Vlačić”, za najbolju likovnu obradu predstave, dodeljuje se predstavi “Veštice iz Salema”. Nagradu će dodeliti porodica Mirkov.

 

A Viktoriji Palfi, po odluci žirija, Savez dramskih umetnika Vojvodine, dodeljuje nagradu mladom glumcu, za ulogu dečaka Vasje u predstavi “Izvini mama”.

 

Sve odluke žirija bile su jednoglasne.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM