Kultura Vesti Zrenjanin

„Tartif“ najbolja predstava na Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine

predstava tartif
Foto: Jovan Njegović Drndak

Žiri 69. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine odlučio je o nagradama, a u konkurenciji je bilo deset predstava, u izvođenju sedam pozorišnih ansambala.

 

U sastavu žirija bila je rediteljka i književnica Vida Ognjenović, kao predsednica, zatim scenograf i kostimograf Miodrag Tabački i glumac i profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu Predrag Momčilović.

 

Nagrada za najbolju predstavu, u celini, dodeljuje se predstavi „Tartif“, Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad. Predstava je rađena po motivima originalne Molijerove drame, a autor i reditelj je Igor Vuk Torbica,

 

Nagrada za najbolju predstavu za decu, u celini, dodeljuje se predstavi „Izvini mama“, Dečjeg pozorišta Subotica, po bajci „Neću da se izvinim“ Sofije Prokofjeve. Dramatizaciju i režiju potpisuje Todor Valov.

 

Za najbolju režiju nagrađuje se Igor Vuk Torbica, za predstavu „Tartif“.

 

Žiri je glasao i da se dodele dve ravnopravne glumačke nagrade za najbolju žensku ulogu. Jedna je Marti Bereš, za ulogu Hasanaginice u predstavi „Hasanaginica“. Predstava je rađena po motivima drame Ljubomira Simovića, u režiji Andraša Urbana, a u izvođenju Novosadskog pozorišta/Ujvidekisinhaz. Druga je Hani Selimović za ulogu Dorine u predstavi „Tartif“.

 

Nagrada za najbolju mušku ulogu ide Saši Torlakoviću, za ulogu Tartifa u istoimenoj predstavi.

 

Sve odluke žirija bile su jednoglasne

 

Za najbolju ulogu u predstavama za decu, nagrada se dodeljuje Aleksandru Ristovskom, za ulogu Pastira i Doktorice Mice u predstavi „Konjski zubić u našeg cara“, Narodnog pozorišta Sombor. Predstava je rađena po tekstu Miodraga Milovanova, u režiji Đurđe Tešić.

 

Olegu Katorginu sleduje nagrada za najbolju scenografiju, za predstavu „Zatvorenik i Šestoprsti“ Pozorišta mladih, Novi Sad, po istoimenoj priči Viktora Peljevina, u režiji Dimitrija Vihreckija.

 

Nagradu za najbolji kostim žiri je dodelio Vanji Popović, za kostime u predstavi „Bilo jednom u Banatu“, Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina. Mjuzikl je rađen po tekstu Željka Mijanovića i Vladimira Lazića, a prema priči „Legenda o pozorištu“ Igora Bojovića, i u režiji Vladimira Lazića.

 

Nagrada „Tihomir Mačković’““, za najbolju kreaciju lutaka, dodeljuje se Nataliji Vočev, za rad u predstavi „Izvini mama“.

 

Za najbolju muziku nagrađuje se Irena Popović Dragović, za predstavu „Hasanaginica“.

 

Žiri je odlučio i o specijalnim nagradama. Jedna dobitnica specijalne nagrade je Amalija Benet, za pokret i izbor muzike u predstavi „Veštice iz Salema“, Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, po tekstu Artura Milera, u režiji i adaptaciji Nikite Milivojevića. Druga je ansamblu predstave „Bilo jednom u Banatu“, za kolektivnu igru.

 

Memorijalna nagrada „Ivana Mirkov – Vlačić“, za najbolju likovnu obradu predstave, dodeljuje se predstavi „Veštice iz Salema“. Nagradu će dodeliti porodica Mirkov.

 

A Viktoriji Palfi, po odluci žirija, Savez dramskih umetnika Vojvodine, dodeljuje nagradu mladom glumcu, za ulogu dečaka Vasje u predstavi „Izvini mama“.

 

Sve odluke žirija bile su jednoglasne.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.