• SVEČANA AKADEMIJA „SLOVO LJUBVE“ NA ARAČI

    NOVO MILOŠEVO – Na srednjovekovnom lokalitetu Arača, u porti crkve iz 13. veka, Banatski kulturni centar, 26. juna, od 18 časova, organizuje svečanu akademiju pod nazivom „Slovo ljubve“.     Manifestacija se organizuje povodom jubileja vezanih za despota Stefana Lazarevića i despota Đurđa Brankovića, koji su u jednom periodu bili vlasnici naselja Arača. Na akademiji […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    SVEČANA AKADEMIJA „SLOVO LJUBVE“ NA ARAČI

    NOVO MILOŠEVO – Na srednjovekovnom lokalitetu Arača, u porti crkve iz 13. veka, Banatski kulturni centar, 26. juna, od 18 časova, organizuje svečanu akademiju pod nazivom „Slovo ljubve“.

     

    arača akademija

     

    Manifestacija se organizuje povodom jubileja vezanih za despota Stefana Lazarevića i despota Đurđa Brankovića, koji su u jednom periodu bili vlasnici naselja Arača. Na akademiji će Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, uručiti književnu nagradu „Despotica Angelina Branković“ Selimiru Raduloviću.

     

    – Povod za svečanu akademiju su tri jubileja vezana za srpske despote, koji se u ovoj godini obeležavaju, i to 640 godina od rođenja despota Stefana Lazarevića, 640 godina od rođenja despota Đurđa Brankovića i 590 godina od smrti despota Stefana Lazarevića. Program „Slovo ljubve“ održava se u okviru projekta „Gradovi u fokusu“ Opštine Novi Bečej i Ministarstva kulture Republike Srbije. Ovim programom, Banatski kulturni centar povezuje postojeću književnu nagradu sa imenom Angeline Branković koju tradicionalno dodeljuje, sa široj javnosti manje poznatim delom naše istorije: periodom kada je naselje Arača bilo u posedu despota Stefana Lazarevića i despota Đurđa Brankovića, kao ugarskih saveznika, ali i nastavljača nemanjićke tradicije severno od Save i Dunava – kaže direktor BKC u Novom Miloševu Radovan Vlahović.

     

    U programu učestvuje Ansambl za ranu muziku „Renesans“ iz Beograda. BKC je povodom svečane akademije „Slovo ljubve“ objavio knjigu istoričara dr Zoltana Čemerea „Arača: istorija jednog iščezlog naselja“, koja će biti predstavljena u okviru programa svečane akademije.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura