Kultura

SVEČANA AKADEMIJA „SLOVO LJUBVE“ NA ARAČI

NOVO MILOŠEVO – Na srednjovekovnom lokalitetu Arača, u porti crkve iz 13. veka, Banatski kulturni centar, 26. juna, od 18 časova, organizuje svečanu akademiju pod nazivom „Slovo ljubve“.

 

arača akademija

 

Manifestacija se organizuje povodom jubileja vezanih za despota Stefana Lazarevića i despota Đurđa Brankovića, koji su u jednom periodu bili vlasnici naselja Arača. Na akademiji će Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, uručiti književnu nagradu „Despotica Angelina Branković“ Selimiru Raduloviću.

 

– Povod za svečanu akademiju su tri jubileja vezana za srpske despote, koji se u ovoj godini obeležavaju, i to 640 godina od rođenja despota Stefana Lazarevića, 640 godina od rođenja despota Đurđa Brankovića i 590 godina od smrti despota Stefana Lazarevića. Program „Slovo ljubve“ održava se u okviru projekta „Gradovi u fokusu“ Opštine Novi Bečej i Ministarstva kulture Republike Srbije. Ovim programom, Banatski kulturni centar povezuje postojeću književnu nagradu sa imenom Angeline Branković koju tradicionalno dodeljuje, sa široj javnosti manje poznatim delom naše istorije: periodom kada je naselje Arača bilo u posedu despota Stefana Lazarevića i despota Đurđa Brankovića, kao ugarskih saveznika, ali i nastavljača nemanjićke tradicije severno od Save i Dunava – kaže direktor BKC u Novom Miloševu Radovan Vlahović.

 

U programu učestvuje Ansambl za ranu muziku „Renesans“ iz Beograda. BKC je povodom svečane akademije „Slovo ljubve“ objavio knjigu istoričara dr Zoltana Čemerea „Arača: istorija jednog iščezlog naselja“, koja će biti predstavljena u okviru programa svečane akademije.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.