Kultura

SVAKOG PETKA MINI FESTIVAL ETNOLOŠKOG FILMA

Film "Koreni u srcu"

ZRENJANIN – U Salonu Narodnog muzeja Zrenjaninu od 18. novembra do 9. decembra, svakog petka u 20 časova, održaće se mini festival na kojem će biti prikazani filmovi s prošlogodišnjeg Međunarodnog festivala etnološkog filma, organizovanog u Etnografskom muzeju u Beogradu.

Film "Koreni u srcu"
Film „Koreni u srcu“

Međunarodni festival etnološkog filma u Beogradu je događaj koji predstavlja širok spektar etnografskih filmskih tema i autorskih pristupa u istraživanju tradicijskog, kao i modernog načina života ljudskih zajednica, nudeći raznovrsne uvide, filmske forme i metodologije rada.

Mini festival etnološkog filma realizovan je u saradnji sa Etnografskim muzejom u Beogradu, a nadležna kustoskinja je Ksenija Mihić, etnološkinja – antropološkinja u Narodnom muzeju Zrenjanin.

Ulaz na projekcije je besplatan.

 

PROGRAM:

18. novembar 2016. u 20h

Koreni u srcu

Roots in the Heart / Nemačka / 75′, 2015, Džejms Kameron (James Cameron)

Filmski zabeleženo putovanje muzičara Džimija Treša kroz jugoistočnu Evropu, tokom kojeg u kulturno – individualizovanom doživljaju prepoznaje i uči drevne oblike tradicionalnih metoda lečenja, zasnovane na brojnim i slojevitim verovanjima u postojanje i lekovite moći nematerijalnog sveta.

 

25. novembar 2016. u 20h

Razgovori s vazduhom

Talking to the Air: The Horses of the Last Forbidden Kingdom / Nepal, SAD / 59′, 2014.

Sofi Dija Pegrum (Sophie Dia Pegrum)

Himalajsko kraljevstvo utkalo je u svoju kulturnu istoriju poseban odnos prema konjima. Danas su tibetanski budisti na prekretnici, i njihova kultura nestaje u sveopštoj globalizaciji. Prikazima nepalskih pejzaža tibetanske kulture i prizora komunikacije ljudi i konja, ovaj film predstavlja izuzetnu vizuelnu vrednost nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Film je dobio priznanje žirija za vizuelnu prezentaciju nematerijalnog nasleđa.

 

2. decembar 2016. u 20h

Fatuma i Asja, dve afarske devojčice u Etiopiji

Fatuma Kee Asya– Etiopia Qafarih Sayyoh Nammayih Mano / Italija / 59′, 2014.

Frančesko Sinčik (Francesco Sincich)

Narod Afara u Etiopiji preživljava svakodnevicu u nimalo zahvalnom prirodnom okruženju. Kompleksno organizovan društveno – privredni život njegovih pripadnika ogleda se u sudbinama dveju devojaka, Fatume i Asje, a izazovi sa kojima se one suočavaju ukazuju na kulturne modele i procedure na osnovu kojih ovaj narod postoji već vekovima.

Dobio je nagradu žirija za strani film.

 

9. decembar 2016. u 20h

Svet banana

Mondo Banana / SAD, Kanada, Finska, Tajland / 60′, 2013, Rajan Vajt (Ryan White)

Banana je vrsta povrća koja u savremenoj, globalnoj civilizaciji zauzima značajno mesto u gastronomskim tradicijama kultura sa svih kontinenata. Počev od individualnih, preko društveno uslovljenih odnosa, pa sve do onih definisanih, polazeći od distinkcije prirode i kulture, filmsko istraživanje nam naznačava dosadašnje i moguće, ali i buduće odnose čoveka prema biljkama koje gaji.

Podeli članak
sinovoz
FAM