Kultura

SPECIJALNA GOŠĆA NA PRVOM FRANC LIST FESTU

Kaštel Ečka

EČKA – Prvi „Franc List Fest“, festival mladih talenata u klasičnoj muzici, održaće se 6. oktobra u Kaštelu „Ečka“, pod pokroviteljstvom Autonomne pokrajine Vojvodine i Grada Zrenjanina, a u organizaciji HBO Color Media Events, Udruženja poslovnih žena „Sofia“ i Color Media Communications-a.

 

Kaštel Ečka

 

Ulaz je besplatan, a program počinje u 16 časova predstavljanjem mladih talenata Muzičke škole „Josif Marinković“ iz Zrenjanina i Muzičke omladine Beograda. Zatim sledi nastup mladih pijanista koji će izvesti najznačajnija Listova dela, a za kraj programa predviđen je nastup specijalne gošće „Franc List Festa“ – italijanske pijanistkinje Elise Tomelini.

 

Kao pijanističko čudo od deteta, Elisa je bila hvaljena od istaknutih muzičara, pobeđivala na međunarodnim takmičenjima i oduvek je bila atipična muzičarka, opirući se dogmama i akademskom kontekstu. Redovno sarađuje sa zanimljivim umetničkim ličnostima iz sveta muzike, ali i šire. Elisa je, kažu muzički poznavaoci, izuzetna umetnica koja svoj pristup klasičnoj muzici nastoji modernizovati, odvodeći muziku na nekonvencionalna mesta i lokacije. Kada je u mogućnosti, svoju muziku izvodi u prirodi pred pejzažima od kojih zastaje dah, daleko od koncertnih dvorana i pozornica.

 

Tako će biti i ovog puta, jer će nastupiti u prelepom Kaštelu „Ečka“, nadomak Zrenjanina. Vlastelin Lukač Lazar, naime, kupio je na licitaciji banatsku zemlju sa tri sela – Ečku, Klek i Jankov Most 1781. godine. Sedište svog imanja smestio je u Ečku i tu izgradio svoj dom. Dvorac „Kaštel“ početkom 19. veka podigao je Lukačev sin, Agošton Lazar, i on je najzaslužniji za njegovo otvaranje avgusta 1820. godine.

 

Na svečanom otvaranju svirao je Franc List, tada devetogodišnji dečak, kasnije slavni kompozitor. Otvaranju je prisustvovao i čuveni grof Esterhazi, najbogatiji i najugledniji vlastelin u Ugarskoj. Uoči 200. godišnjice od tog događaja, održaće se prvi „Franc List Fest“, a mladi talenti u klasičnoj muzici nastupiće u Kaštelu „Ečka“, i vratiti Ečku i Zrenjanin na mapu Evrope i sveta.

 

– List je u svoje doba, iako nije bilo interneta ni tog načina komunikacije, bio pravi evropski umetnik i obožavali su ga ljubitelji muzike. Imao je vrlo razvijenu karijeru za ono doba i stigao je i ovde, što je vrlo lepo, jer je stavio ovo mesto na kulturnu mapu koju mi danas tako vredno gradimo i pokušavamo da festivale iz Srbije ubacimo na tu evropsku mapu. I nadam se da će „Franc List Fest“ već u naredne dve godine postati deo evropske mreže festivala „Evropa za festivale, festivali za Evropu“ – rekla je pijanistkinja i selektor festivala Jovanka Višekruna Janković, najavivši program u kojem će biti najveća klavirska dela Listovog stvaralaštva, u izvođenju mladih pijanista.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz