• SLOVO LJUBVE: KOD ARAČE ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA

    NOVI BEČEJ – Svečana akademija, pod nazivom „Slovo ljubve“, povodom jubileja vezanih za despota Stefana Lazarevića i despota Đurđa Brankovića, koji su u jednom periodu bili vlasnici naselja Arača kod Novog Bečeja, održana je 26. juna na tom srednjovekovnom lokalitetu.     Akademija je priređena u porti crkve iz 13. veka, u organizaciji Banatskog kulturnog […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    SLOVO LJUBVE: KOD ARAČE ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA

    NOVI BEČEJ – Svečana akademija, pod nazivom „Slovo ljubve“, povodom jubileja vezanih za despota Stefana Lazarevića i despota Đurđa Brankovića, koji su u jednom periodu bili vlasnici naselja Arača kod Novog Bečeja, održana je 26. juna na tom srednjovekovnom lokalitetu.

     

    slovo ljubve

     

    Akademija je priređena u porti crkve iz 13. veka, u organizaciji Banatskog kulturnog centra.

     

    Skup je pozdravio Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine, a književnu nagradu „Despotica Angelina Branković“ laureatu Selimiru Raduloviću uručio je Radovan Vlahović.

     

    Prisutnima su se obratili i Nebojša Kuzmanović, zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej, Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, i Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra.

     

    Nagradu „Despotica Angelina Branković“ koja se sastoji od povelje i ikone prepodobne mati Angeline, autorke Silvije Vlahović, za knjigu poezije „Senka osmog eona“ Selimiru Raduloviću uručio je Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra.

     

    Miodrag Petrović, prvak drame SNP-a, govorio je stihove posvećene despotu Stefanu, a Branislav Čubrilo, glumac Narodnog pozorišta Kikinda, govorio je stihove despota Stefana Lazarevića „Slovo ljubve“.

     

    Ansambl za ranu muziku „Renesans“ iz Beograda izveo je više pesama kompozitora Kir Stefana Srbina, dvorskog kompozitora despota Đurđa Brankovića iz 15. veka i Isajie Srbina iz 14. veka.

     

    Zoltan Čemere, istoričar i stručnjak za srednji vek u Banatu, predstavio je svoju knjigu „Arača: istorija jednog iščezlog naselja“ koja je u okviru projekta objavljena u izdanju Banatskog kulturnog centra.

     

    Program je vodila Tatjana Miražić.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura