Kultura Vesti Zrenjanin

Skulpture iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin pred publikom

skulpture iz zbirke savremene galerije zrenjanin

U ponedelјak, 4. marta, u 19 časova, u Salonu Savremene galerije Zrenjanin biće otvorena izložba „Skulpture iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin“. Izložba će trajati do 11. aprila.

 

Autor i kustos izložbe je Sunčica Lambić – Fenjčev, viši kustos Savremene galerije Zrenjanin.

 

Nakon deset godina publika će ponovo imati priliku da vidi neka od najznačajnijih vajarskih dela koje Savemena galerija Zrenjanin čuva u svojoj zbirci.

 

Ova ustanova kulture u svojoj zbirci čuva sto vajarskih dela, od pedesetoro autora sa svih prostora bivše Jugoslavije. Pretpostavka je da je većina skulptura u zbirci nastala tokom boravka i rada njihovih autora u Umetničkoj koloniji Ečka. To na neki način predstavlјa kuriozitet zbirke.

 

Vremenski, skulpture iz zbirke pokrivaju period u većini od kraja pedesetih i tokom šezdesetih godina, nešto ređe sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. Čuvaju se i pojedinačni primerci nastali tokom devedesetih i dvehilјaditih.

 

Zbirka skulptura Savremene galerije Zrenjanin čuva relјefe, glave, poprsja, figure, skice za spomenike, alegorijske, simbolične i apstraktne kompozicije. Materijali u kojima su izvedene skulpture su gips, kamen, bronza, drvo, terakota, metal, beton… Stilski su prisutni različiti odnosi prema realizmu, odnosno tradicionalizam vrlo često vezan za antropomorfizam. Tu su i slobodnije forme, asocijativne, simbolične, apstraktne, koje deformišu i razbijaju formu i masu.

 

Kako su skulpture iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin nastale uglavnom u periodu od druge polovine pedesetih, tokom šezdesetih godina i u manjoj meri tokom sedamdesetih godina prošlog veka, kroz zbirku se može dobiti uopštena slika srpskog vajarstva ovog perioda. On je ujedno bio najdinamičniji i najdelotvorniji u radu Umetničke kolonije Ečka.

 

Realizaciju izložbe je podržao Grad Zrenjanin.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz