Kultura Vesti Zrenjanin

Skulpture iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin pred publikom

skulpture iz zbirke savremene galerije zrenjanin

U ponedelјak, 4. marta, u 19 časova, u Salonu Savremene galerije Zrenjanin biće otvorena izložba „Skulpture iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin“. Izložba će trajati do 11. aprila.

 

Autor i kustos izložbe je Sunčica Lambić – Fenjčev, viši kustos Savremene galerije Zrenjanin.

 

Nakon deset godina publika će ponovo imati priliku da vidi neka od najznačajnijih vajarskih dela koje Savemena galerija Zrenjanin čuva u svojoj zbirci.

 

Ova ustanova kulture u svojoj zbirci čuva sto vajarskih dela, od pedesetoro autora sa svih prostora bivše Jugoslavije. Pretpostavka je da je većina skulptura u zbirci nastala tokom boravka i rada njihovih autora u Umetničkoj koloniji Ečka. To na neki način predstavlјa kuriozitet zbirke.

 

Vremenski, skulpture iz zbirke pokrivaju period u većini od kraja pedesetih i tokom šezdesetih godina, nešto ređe sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. Čuvaju se i pojedinačni primerci nastali tokom devedesetih i dvehilјaditih.

 

Zbirka skulptura Savremene galerije Zrenjanin čuva relјefe, glave, poprsja, figure, skice za spomenike, alegorijske, simbolične i apstraktne kompozicije. Materijali u kojima su izvedene skulpture su gips, kamen, bronza, drvo, terakota, metal, beton… Stilski su prisutni različiti odnosi prema realizmu, odnosno tradicionalizam vrlo često vezan za antropomorfizam. Tu su i slobodnije forme, asocijativne, simbolične, apstraktne, koje deformišu i razbijaju formu i masu.

 

Kako su skulpture iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin nastale uglavnom u periodu od druge polovine pedesetih, tokom šezdesetih godina i u manjoj meri tokom sedamdesetih godina prošlog veka, kroz zbirku se može dobiti uopštena slika srpskog vajarstva ovog perioda. On je ujedno bio najdinamičniji i najdelotvorniji u radu Umetničke kolonije Ečka.

 

Realizaciju izložbe je podržao Grad Zrenjanin.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM