Kultura Vesti Zrenjanin

Skulptura „Prelja“ deset godina krasi centralni gradski trg

prelja
Foto: Zoran Bogaroški

Skulptura „Prelja“, čija je autorka akademska vajarka Ljubica Tapavički, već deset godina krasi centralni gradski trg u Zrenjaninu.

 

Skulptura, koja je postavljena između Rimokatoličke katedrale i Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“, svečano je otkrivena poslednjeg dana 2009. godine. Tadašnji direktor Savremene galerije, akademski slikar Radovan Živankić, bio je inicijator akcije za izradu ove skulpture. Tada je rekao da postavljanje ovog umetničkog dela ima za cilj da oplemeni ne samo prostor na kom se nalazi, već i grad, i što je najvažnije, njegove žitelje.

 

Pročitajte još: Brazilci oslikali mural na zgradi Doma kulture u Lukićevu

 

– Iskrena i autentična umetnost nas čini jačim nego što pretpostavljamo da smo. Autorka ovog dela, sada pokojna Ljubica Tapavički, za sobom je ostavila brojne nagrade i priznanja. Ova skulptura posebna je i po tome što ne izaziva bilo kakvu političku konotaciju. Ona ne deli posmatrače na one koji bi, možda, bili „za“ ili „protiv“ nje. Rekao bih da „Prelja“ predstavlja omaž banatskoj ženi, i ako skulpturu bolje pogledamo, na njenoj odeždi nema ni jednog detalja koji bi uputio na nacionalnost te žene. To je, jednostavno, žena s ovih prostora, što upućuje i na multietničnost naše sredine – istakao je Živankić.

 

Model za skulpturu „Prelja“ autorka je uradila još davne 1957. i posle pune 52 godine delo je zaživelo u autentičnom gradskom ambijentu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM