• Savremena galerija Zrenjanin predstavila radove Decembarske grupe

    U Galeriji likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, na izložbi koja je otvorena sinoć, predstavljeni su radovi beogradskih umetnika koji su činili Decembarsku grupu (1955 – 1960), iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin.   Autorka izložbe je Slavica Popov, viši kustos Savremene galerije Zrenjanin, dok je kustos Nada Stanić, muzejski savetnik Poklon zbirke Rajka Mamuzića.   […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Savremena galerija Zrenjanin predstavila radove Decembarske grupe

    U Galeriji likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, na izložbi koja je otvorena sinoć, predstavljeni su radovi beogradskih umetnika koji su činili Decembarsku grupu (1955 – 1960), iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin.

     

    Autorka izložbe je Slavica Popov, viši kustos Savremene galerije Zrenjanin, dok je kustos Nada Stanić, muzejski savetnik Poklon zbirke Rajka Mamuzića.

     

    Savremena galerija Zrenjanin

     

    Ovom izložbom Savremena galerija u Zrenjaninu je 2016. obeležila 60 godina od osnivanja Umetničke kolonije Ečka, u čijem formiranju su učestvovali pojedini članovi ove grupe beogradskih umetnika.

     

    Decembarsku grupu je činilo desetoro umetnika: Miloš Bajić, Lazar Vozarević, Lazar Vujaklija, Aleksandar Luković, Zoran Petrović, Miodrag B. Protić, Mladen Srbinović, Aleksandar Tomašević, Stojan Ćelić i Dragutin Cigarčić.

     

    – Ova grupa umetnika je predstavljala jak pokretački impuls u likovnom životu Srbije sredinom 20. veka i smatra se nosiocem posleratnog visokog modernizma u srpskoj umetnosti – kaže autorka izložbe Slavica Popov. – Značaj ove grupe je višestruk, na prvom mestu u oslobađanju srpskog slikarstva od socijalističkog realizma, a veliku ulogu imala je i u nastajanju moderne u posleratnoj Srbiji i uspostavljanju kontinuiteta sa međuratnom modernom, ističe Popov.

     

    Savremena galerija Zrenjanin

     

    Zbirka Savremene galerije Zrenjanin danas poseduje 41 rad devet članova Decembarske grupe, nastalih u periodu aktivnog izlaganja i delovanja grupe, od 1955. do 1960. godine. Većina ovih radova je nastala u Umetničkoj koloniji Ečka, a neki su dopunili zbirku nakon izložbe Decembarske grupe u Zrenjaninu 1956.

     

    Izložba će trajati do 28. aprila.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura