• Savi Damjanovu biće dodeljena nagrada Fonda „Todor Manojlović“

    Savi Damjanovu, piscu, esejisti i profesoru književnosti iz Novog Sada, biće dodeljena „Nagrada za moderni umetnički senzibilitet“ Fonda „Todor Manojlović“, u petak, 25. maja. Dodela nagrade biće upriličena u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu, u 19 časova.   Sava Damjanov je dvadeset šesti laureat nagrade Fonda „Todor Manojlović“, koji je osnovala zrenjaninska Gradska narodna biblioteka […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Savi Damjanovu biće dodeljena nagrada Fonda „Todor Manojlović“

    Savi Damjanovu, piscu, esejisti i profesoru književnosti iz Novog Sada, biće dodeljena „Nagrada za moderni umetnički senzibilitet“ Fonda „Todor Manojlović“, u petak, 25. maja. Dodela nagrade biće upriličena u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu, u 19 časova.

     

    Sava Damjanov je dvadeset šesti laureat nagrade Fonda „Todor Manojlović“, koji je osnovala zrenjaninska Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina.

     

    Na februarskoj sednici Upravnog odbora Fonda „Todor Manojlović“, u sastavu Nenad Šaponja, predsednik, Gojko Tešić, Vasa Pavković i Petar Arbutina kao članovi, odlučio je da nagrada Fonda za moderni umetnički senzibilitet za 2017. godinu bude dodeljena Savi Damjanovu, piscu, esejisti i profesoru književnosti iz Novog Sada.

     

    U obrazloženju odluke o nagradi, pored ostalog, navodi se da je Sava Damjanov (Novi Sad, 1956) svakako je jedan od najznačajnijih savremenih srpskih autora koji je moderan umetnički senzibilitet i težnju za prevrednovanjem i reinterpretacijom srpske književne tradicije jednako pokazivao, kako u stvaralačkom proznom, tako i u naučno-esejističkom opusu.

     

    Fond „Todor Manojlović“ sa radom je otpočeo 21. juna 1991. godine sa ciljem prikupljanja književne zaostavštine, proučavanja, objavljivanja, popularisanja dela i čuvanja imena Todora Manojlovića, imajući u vidu značaj njegovog dela i njegovih uticaja.

     

    Dvadeset i sedam godina aktivnog angažmana i delovanja Fonda „Todor Manojlović“ dalo je vidne rezultate i opravdalo je svoje postojanje. Ustanovljeno je prestižno priznanje, „Nagrada za moderni umetnički senzibilitet“, koja je profilisana u jednu od vodećih nagrada u Srbiji.

     

    Dosadašnji laureati bili su Miodrag Pavlović, Milorad Pavić, Miodrag B. Protić, Đorđe Balašević, Dušan Kovačević, Marina Abramović, Miroljub Todorović, Momo Kapor, Pavle Ugrinov, Jovan Hristić, Jovica Aćin, Vida Ognjenović, Miroslav Josić Višnjić, Radovan Vučković, Oto Tolnai, Muharem Pervić, Milena Marković, Želimir Žilnik, Mileta Prodanović, Saša Rakezić, alias Aleksandar Zograf, Laslo Vegel, Slobodan Tišma, Festival „Dezire“, David Albahari i Isidora Žebeljan.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura