Kultura

Samostalna izložba skulptura i objekata Mirjane Blagojev

izložba skulptura

U ponedeljak, 19. novembra, u 19 časova, u Salonu Savremene galerije Zrenjanin biće otvorena samostalna izložba skulptura i objekata Mirjane Blagojev, akademske umetnice iz Zrenjanina, pod nazivom “Transparentnost i refleksija, priča o svetlu i senci”.

 

Na izložbi će biti predstavljene skulpture i objekti u kojima se umetnica bavi istraživanjima fenomena transparentnosti i refleksije, koristeći staklo i ogledalo kao osnovni materijal, a svetlo kao jedan od ključnih elemenata koji gradi delo.

 

Radovi su deo istraživanja koje Mirjana Blagojev sprovodi na doktorskim umetničkim studijama i bazira se na dva osnovna problema: odnos dela i njegovog okruženja i odnos unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora dela. Kroz ove radove umetnica ispituje i dvostruko značenje reči refleksija – kao odraz i kao misao, jer su to svojevrsna promišljanja na određene teme, od mitologije do savremenih tema.

 

Predstavljeni radovi se mogu svrstati u nekoliko celina, koje su međusobno povezane: skulpture u formi kocke, u kojima umetnica istražuje problem perspektive u trodimenzionalnim objektima (inspirisane mitologijom, ideologijom, određenim umetničkim delima ili pojmovima), kompozicije koje sadrže staklene sfere (izrađene tehnikom duvanog stakla) i keramičke kugle/ogledala, zidne instalacije, svetlosne objekte u formi drveta.

 

Mirjana Blagojev (1974, Zrenjanin), diplomirala je i magistrirala vajarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Završila je master studije na Ecole Supèrieure des Arts Décoratifs u Strazburu, na smeru Objekat – staklo. Trenutno pohađa doktorske umetničke studije na Akademiji umetnosti Novi Sad. Zaposlena je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na predmetu vajarstvo, u zvanju docenta.

 

Izložba će biti otvorena do 6. decembra.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM