Kultura

RUSI OTVORILI „BEGEJ FEST“

ZRENJANIN – U Zrenjaninu je večeras svečano otvoren peti jubilarni „Begej fest“, festival duvačkih orkestara, na kojem će učestvovati 11 ansambala i šest zemalja. Organizatori su Gradski duvački orkestar Zrenjanin i Svetska asocijacija za duvačke i simfonijske orkestre (WASBE), a pokrovitelj Grad Zrenjanin.

Rusi prvi zasvirali
Rusi prvi zasvirali

– Ovo je do sada najveća manifestacija ove vrste, što nam je izuzetno drago, a potrudićemo se da i dalje raste. Na takmičenju će o najboljima odlučivati stručni žiri, koji uvek realno ocenjuje, a potvrda toga je i ponovni dolazak nekih orkestara – kaže Branislav Gagić, čelnik Gradskog duvačkog orkestra u Zrenjaninu i jedan od najzaslužnijih što se ovaj značajni događaj održava u našem gradu.

Ove godine, sem predstavnika Srbije, na festivalu učestvuju ruski, mađarski, rumunski, slovenački i hrvatski orkestri. Za nedelju od 19 sati predviđen je defile centralnom gradskom i Gimnazijskom ulicom, nakon čega će biti svečana dodela diploma i plaketa.

Festival je u ime gradonačelnika Zrenjanina otvorio njegov pomoćnik Duško Radišić.

– Zrenjanin je, u okviru manifestacije „Korzo fest“, pokrovitelj i ovog događaja internacionalnog karaktera. Želja nam je da podržimo ovakve festivale i mlade umetnike, a veoma je značajno i da grad živi tokom celog leta, posebno u večernjim časovima – naglasio je Radišić, prilikom otvaranja „Begej festa“.

Dodela priznanja Branislavu Gagiću
Dodela priznanja Branislavu Gagiću

U ime Svetska asocijacija za duvačke i simfonijske orkestre, Jožef Čigota, član upravnog odbora WASBE, uručio je priznanja Branislavu Gagiću i Vladimiru Miloševu za veliko pregnuće u utemeljenju i razvoju ovog festivala.

Na festivalu je prvi nastupio orkestar „Balakirjev“ iz Moskve.

Podeli članak
sinovoz
FAM