Kultura

RADIONICA POSVEĆENA SLIKARU TIVADARU VANJEKU

MAKO – Zrenjaninski Narodni muzej je realizovao radionicu za učenike školskog uzrasta u prostoru Muzeja „Atila Jožef“ u Makou. Radionici je prethodila prezentacija o zrenjaninskom slikaru Tivadaru Vanjeku, njegovom stvaralaštvu i legatu ovog umetnika, koji poseduje Narodni muzej Zrenjanin.

Prezentaciju je održala Ivana Arađan, kustos Narodnog muzeja Zrenjanin, a potom su učenici kreirali svoje „Pendžere prijateljstva“, po uzoru na istoimeni ciklus u Vanjekovom stvaralaštvu. U radionici su učestvovali učenici osnovne škole iz obližnjeg mesta Čanad, uzrasta od prvog do osmog razreda, koji pohađaju nastavu srpskog jezika.

Prilikom ove posete, razgovaralo se i o budućim projektima, izložbama i radionicama između dve ustanove čiji je cilj negovanje kultura manjinskog stanovništva – srpskog, odnosno mađarskog.

Tivadar Vanjek je veći deo svog života proveo u Zrenjaninu, gde se bavio fotografskim i slikarskim pozivom. U njegovom slikarstvu prisutno je nekoliko faza, koje se razlikuju po tretmanu slike, ali uvek kroz motive zavičaja, Banata, kadrova Zrenjanina i okoline. Posebno se ističe njegov ciklus „Pendžeri prijateljstva“ (Prozori prijateljstva) u kojima on na svojstven način portretiše svoje prijatelje. Takođe, u tri navrata je poklonio gradu svoja dela, koja se danas čuvaju u Narodnom muzeju Zrenjanin, dok su u legatu Tivadara Vanjeka izložena ona dela koja najbolje oslikavaju bogat razvojni put Vanjeka kao slikara.

Podeli članak
sinovoz
FAM